9.11.2019 09:56:32

10. Olağan Genel Kurul Toplantımızı Düzenledik

İŞKUR 10. Olağan Genel Kurul Toplantımızı; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında Ankara’da yaptık.

 

Kurumumuzun gelecek iki yıldaki istihdam politikalarına yön verecek 10. Olağan Genel Kurulu Toplantımızı Ankara’da düzenledik. Toplantıya Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcılarımız Ahmet Erdem ve Ahmet Koca, Milletvekillerimiz Ebubekir Bal ve Orhan Yeğin, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu, TOBB adına Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TÜRK-İŞ adına Şeker-İş Başkanı İsa Gök, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz yöneticileri, Genel Kurul Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Türkiye işgücü piyasasında uygulanan politikalardaki gelişmeleri ele aldığımız ve Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında gerçekleşen Genel Kurulda ülkemizin ekonomik ve sosyal politikalarına uyumlu, ulusal istihdam politikasına yön verecek kararlar aldık.

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakanımız Selçuk, hükümet olarak en önemli icraatlarından birinin 2003'te İş ve İşçi Bulma Kurumunu, Türkiye İş Kurumuna dönüştürmek olduğunu vurguladı. İŞKUR'un kurumsal kapasitesini daha da artırmak ve dinamizmini yükselterek, kurumsal yapısını daha da vizyoner hale getirmenin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının önemli hedefleri arasında yer aldığını belirten Bakanımız Selçuk, şu bilgileri verdi: “"2002'de, İŞKUR aracılığıyla özel sektörde işe yerleştirme sayısı, yaklaşık 24 bin kişiydi. 2017'de bu sayıyı ilk defa 1 milyon kişinin üzerine çıkardık. Bu yılın ekim sonu itibarıyla da 1 milyon 300 bine yakın kişiyi özel sektörde işe yerleştirdik. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30'luk artış kaydettik. 2002'de özel sektörde İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen genç sayısı sadece 4 bin 100'dü. Bu sayıyı 2018'de 430 bine çıkardık. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde 430 bini aşkın gencimizi özel sektörde işe yerleştirdik. 2002'de özel sektörde işe yerleştirilen kadın sayısı 4 bin 500 civarıydı. Bu yılın 10 ayında 418 bin kadını özel sektörde işe yerleştirdik."

 

"İstihdam İçin Güçlü İşverenlere İhtiyacımız Var"

İşverenlerden, "milli ruh"un gereği olarak istihdama daha güçlü katkı sunmalarını özellikle beklediğini ifade eden Bakanımız Selçuk, istihdama yönelik sağladıkları desteklerin bazı çevrelerce sık sık eleştirildiğini anımsattı. İşsizlik Sigortası Fonu'nun işveren lehine kullanıldığının iddia edildiğine dikkati çeken Selçuk, şunları kaydetti: "İşsizlik Fonu, yapısı gereği devletin, işçinin ve işverenin ortak fonudur. Milletimizin refahı, ülkemizin büyümesi için istihdamın desteklenmesine yönelik faydaları olan bir fondur. İşsizlik sigortası fonuna dair bütün kararlar, işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan İŞKUR Yönetim Kurulu tarafından alınmaktadır. İstihdam teşviklerimizin ön şartı, istihdamı korumak ve artırmak olarak belirlenmiştir. İstihdam meselesi, işçi ve işverenden bağımsız bir mevzu değildir. İşsiz kalma riskiyle karşı karşıya olan vatandaşlarımızın korunması, istihdamda kalmalarının desteklenmesi, daha ekonomik ve rasyonel bir tutumdur. Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar da bu yöndedir. İstihdam için güçlü işverenlere, istihdamda korunan nitelikli işgücüne ihtiyacımız var. Bunun için de elimizden gelen desteği sonuna kadar sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim."

 

Aktif İşgücü Programlarından Yarım Milyondan Fazla Kişi Yararlandı

Bakanımız Selçuk, 11. Kalkınma Planı'nda verimli üretim için nitelikli işgücünün yetiştirilmesi hedefine önemli bir yer ayırdıklarını anımsatarak, şunları söyledi: "Bu hedefe karşılık olarak her bir alanda gerekli tedbirleri geliştirmekteyiz. Aktif ve pasif iş gücü programlarımız var. Her yıl yarım milyondan fazla kişiyi aktif işgücü programlarımızdan yararlandırıyoruz. Dolayısıyla İŞKUR olarak kurs ve programlarımızla, çalışma hayatına dair sosyal paydaşlarımızla istihdamı arttırmaya ve daha nitelikli işgücünü yetiştirmeye çalışıyoruz.

 

“İşgücü Piyasasında Nitelik ve Beceri Önem Kazanıyor”

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ise istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi noktasında İŞKUR olarak, Bakanımızın, sosyal paydaşlarımızın ve tüm milletimizin destekleriyle önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Tüm paydaşların katkılarıyla gerçekleştirilen Genel Kurullar ile İŞKUR’un yol haritasını belirlediklerini ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Uzunkaya, “Paydaşlarımızın iştirakleriyle bundan iki yıl önce genel kurulumuzun 9.’sunu gerçekleştirmiştik. Tüm paydaşlarımızla birlikte uzun bir çalışmanın neticesinde ödevlerimizi belirlemiş, bunları kararlara dönüştürmüştük. Biz bugün geçtiğimiz iki yılda yerine getirdiğimiz görevlerimizi görmek ve önümüzdeki iki yılın kararlarını belirlemek için buradayız. Geçtiğimiz iki yılı yoğun bir şekilde geçirdik. Gelecek iki yılda da mesai mefhumu gözetmeksizin yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Tüm dünyada işgücü piyasalarının en önemli gündem maddeleri arasında nitelik ve beceri meselesinin olduğuna dikkat çeken Uzunkaya, bu bağlamda İŞKUR’un işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda iş arayanlara ve çalışanlara aktif işgücü programları aracılığıyla nitelik ve beceri kazandırdığını söyledi.

 

“İmalat Sektöründe Yüzde 30’luk İşgücü Açığı Var”

Genel Müdürümüz Uzunkaya konuşmasında, İŞKUR’un gerçekleştirdiği işgücü piyasası araştırmalarına da değindi. Her yıl yapılan araştırmalar neticesinde işgücü piyasasına ilişkin en güncel bilgilere ulaştıklarının altını çizen Uzunkaya, “İşgücü piyasası araştırmalarımız ortaya koyuyor ki, imalat sektöründe yüzde 30 düzeyinde işgücü açığı bulunuyor. Kurumumuzun gerçekleştirdiği Aktif İşgücü Hizmetleri kapsamında bu açığı kapatmak için kurs ve programlar düzenliyoruz” dedi.

 

İŞKUR’un 2015-18 yılları arasında Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Uzunkaya, uluslararası her platformda ülkemize örnek teşkil edebilecek iyi uygulamaları incelediklerini, başarılı bir şekilde İŞKUR’un çalışmalarına entegre ettiklerini söyledi. Alman Kamu İstihdam Kurumunun 96 bin, Fransız Kamu İstihdam Kurumunun ise 54 bin kişiyle hizmet verdiğini vurgulayan Uzunkaya “İŞKUR daha az sayıda personelle önemli işler başarıyor. 2002 yılında 24 binlerde olan özel sektör işe yerleştirme rakamımızın 2018’de 1 milyon 240 binlere çıkması bunun en önemli göstergelerinden biri” diye konuştu.

 

Uzunkaya, konuşmasının sonunda Genel Kurul sürecine destek veren başta Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk olmak üzere Daire Başkanlarımıza, İl Müdürlerimize, tüm paydaşlarımıza ve İŞKUR çalışanlarına teşekkür etti.

 

“İŞKUR’un İşsizlikle Mücadele Konusundaki Çalışmalarını Destekliyoruz”

Genel Kurulun hayırlara vesile olmasını dileyen Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artırılması konusunda İŞKUR ile birlikte hareket ederek, çalışmalara destek verdiklerini söyledi. Genel Kurullarda ülkemizin genel politikalarıyla uyumlu istihdam politikalarının geliştirilmesine katkı sunduklarını ifade eden Tufanoğlu, İŞKUR’un kadınlar, gençler ve engellilere yönelik gerçekleştirdiği faaliyetlere büyük önem verdiklerini ve yakından takip ettiklerini belirtti. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de Türkiye’nin en önemli görevlerinden yerini birine getiren İŞKUR’un zihinlerde güzel anlamlar çağrıştırdığını belirterek, TESK olarak Genel Kurulun bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise çalışmalarından ötürü İŞKUR’a teşekkür ederek, Genel Kurulda başarılı kararlar alınacağına inandığını söyledi. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da İŞKUR’un 73 yıldır önemli başarılara imza attığını, ülkemiz için önemli bir kurum olduğunu vurguladı. Genel Kurulun hayırlar getirmesini dileyen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, İŞKUR’un başarılı çalışmalarından dolayı Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya’ya teşekkür etti. TÜRK-İŞ’i temsilen konuşan Şeker-İş Başkanı İsa Gök ise, 10. Genel Kurulun çalışma hayatı için güzel sonuçlar getirmesini diledi. GÖK, işbirliği içerisinde gelecekte de önemli çalışmalara imza atılacağını belirtti. TOBB adına konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz, Genel Kurulun istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi için önemli kararlar alacağına inançlarının tam olduğunu söyledi.

 

Konuşmaların ardından 10. Genel Kurul kapsamında alınan kararlar oylamaya sunularak kabul edildi.

 

İŞKUR Genel Kurulu Nedir?

 

Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu; devletin ekonomik ve sosyal politikalarına uyumlu ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına yardımcı olmak, uygulanan politikalardaki dönem içindeki gelişmeleri değerlendirmek, istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve önerilerde bulunmak, İŞKUR’un dönem faaliyet raporunu görüşmek, Kurumun hizmetlerini iyileştirici önerilerde bulunmak üzere iki yılda bir Kasım ayı içinde olağan toplantısını yapmaktadır. Genel Kurul; Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük ve İl İstihdam Kurullarıyla birlikte İŞKUR’u oluşturan dört organdan biridir.

 

İŞKUR 10. Genel Kurulunda Alınan Kararlar     

  1. Geleneksel mesleklerde yürüttüğümüz kurs, program ve uygulamalar ile geleneğimizi geleceğe aktararak, geleneğimizi yaşatacak geleceğimizi inşa edeceğiz.
  2. Z kuşağının işgücü piyasasına girişte ihtiyaç ve beklentileri tespit edilerek pro-aktif yöntemlerle işgücü piyasasına girişleri desteklenecek ve ayrıca gençlerin girişimci olmalarına yönelik politikalar geliştirilecektir.
  3. İşgücü piyasasında önemi giderek artan yeşil işler kapsamında mevcut olan veya ortaya çıkacak mesleklerdeki gelişmeler dikkate alınarak, bireylerin işgücü piyasasındaki değişime uyum sağlama kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecektir.
  4. İşgücü piyasasının tüm paydaşları ile eşgüdümlü olarak istihdam hizmetlerine ilişkin bilgi paylaşımı sistemi ve veri paylaşımının geliştirilmesine yönelik tedbirler alınacaktır.
  5. İşgücü Piyasası Araştırmalarının tanınırlığının ve görünürlüğünün arttırılması yönünde çalışmalar yürütülecektir.
  6. Beyin göçünün engellenmesi ve geri dönüşlerin artırılması desteklenerek yurtdışında yaşayan nitelikli işgücünün ülkemize dönüşü kolaylaştırılacaktır.
  1. Çalışma hayatı içinde çalışanların değişen ve yenilenen mevzuat konusunda e-devlet üzerinden bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
  2. Engelli bireylerin istihdamının daha etkin takibi açısından kota uygulamasının sistemsel olarak izlenmesine yönelik çalışmalar yürütülecektir.
  3. Engelli bireylerin ilgi, istek, beceri ve eğitimlerine uygun pozisyonlarda istihdam edilmesi gayesiyle Engelli İş Koçluğu (Destekli İstihdam Modeli) yaygınlaştırılacaktır.
  4. Engelli istihdamını artırmak ve çalışma şartlarını iyileştirmek maksadıyla çalışmalar yürütülecektir. Bu çerçevede işverenleri özendirici mekanizmalar geliştirilecektir.
  5. Eşleştirme hizmetinin daha etkin hale getirilmesi hedefi doğrultusunda, işe yerleştirme hizmetlerinin kolaylaştırılması ve işverenlere yönelik hizmetlerin işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda daha sistematik bir biçimde yürütülmesi için çalışmalar gerçekleştirilecektir.
  6. Ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak maksadıyla mesleki ve teknik ortaöğretim-üniversite-özel sektör işbirliği geliştirilecek, ilgili paydaşlarla ortak çalışmalar yürütülecek ve mevcut programlar etkinleştirilecektir.
  7. Akademisyenlerin ve kurumsal şirketlerde çalışanların kendi işlerinin yanında girişimci olmalarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir.
  8. Kadınların internet sitesi, portal, aplikasyon gibi dijital ortamlardaki ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyen mekanizmalar oluşturulacak ve kadın girişimcilerin e-ticarette güçlenmelerini sağlamaya ve kadınlar tarafından kurulan kooperatifleri yaygınlaştırmaya yönelik hizmetler desteklenecektir.
  9. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının yapısı etkinleştirilerek, Kurul çalışmalarının izlenmesine ve değerlendirilmesine yönelik mekanizmalar iyileştirilecektir. Bu çerçevede özel sektör, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirecek organizasyonlar düzenlenecektir.
  10. İşgücü piyasası araştırmaları doğrultusunda işgücü piyasasının beklentileri analiz edilerek üniversite ve meslek yüksekokul bölümlerinin sayısının artırılması veya azaltılmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir.
  11. Özel politika gerektiren gruplara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunmak gayesiyle İŞKUR tarafından sunulan İş Kulüpleri hizmeti ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır.
  12. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesine yönelik tüm paydaşlar ile çalışmalar yürütülecektir.
  13. İş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında sunulan işveren danışmanlığı hizmetleri bünyesinde, işyerlerinin insan kaynakları departmanlarıyla iletişim ağları kurmak ve hizmet sunumunu güçlendirmek amacıyla oluşturulan platformlar yaygınlaştırılacak ve geliştirilecektir.
  14. İŞKUR hizmet noktalarının niceliği ve niteliği artırılacaktır.
  15. İşsizlik sigortasının daha fazla sosyal korumayı sağlayacak şekilde düzenlenebilmesi için çalışma yapılacaktır.
  16. Kadınların işgücüne ve istihdama katılımlarının artırılmasını teminen bakım hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması başta olmak üzere ilgili taraflarla işbirlikleri geliştirilerek iş ve aile yaşamını uyumlaştıran uygulamalar hayata geçirilecektir.
  17. İmalat sanayi, inşaat sektörü başta olmak üzere özellikle KOBİ'lerde yeni istihdam olanakları oluşturulmak gayesiyle istihdam politikaları geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecektir.
  18. Teknolojik yenilik ve dijital dönüşüm çerçevesinde meslek bazında iş analizleriyle beceri ve nitelikler tanımlanacak, eşleştirme hizmetlerinde faydalanılmak üzere mesleki beceri envanteri çıkarılacaktır.
  19. “Mesleksizlik” olgusuna karşı istihdam-mesleki yeterlilik-mesleki eğitim bağlantıları güçlendirilecek, ilgili kurumlarla işbirlikleri geliştirilecektir.
  20. Sektörel tabanlı bir mesleki eğitim temel alınarak işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli ara eleman yetiştirilmesi konusunda çalışmalar yürütülecektir.
  21. Eğitim hayatından istihdama geçişte yaşanan tecrübe eksikliğini gidermeye yönelik staj ve mesleki eğitim uygulamaları güçlendirilecektir.
  22. Mesleki gelişime ilişkin eğitim programları ve süreçleri, güncelliğinin sağlanması için düzenli olarak revize edilecektir.
  23. Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları ile beraberindeki aile bireylerinin yaşam ve eğitim şartları iyileştirilecek, denetim mekanizmasının etkinleştirilmesi yoluyla kayıt altına alınmaları sağlanacaktır.
  24. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yaşanan gelişmelere bağlı olarak İŞKUR hizmetleri süreçle uyumlu hale getirilecek, yeni beceri ihtiyaçları kapsamında paydaşlarla işbirliği doğrultusunda aktif işgücü piyasası politikaları uygulanacak, verilen hizmetler çeşitlendirilerek geliştirilecektir.
  25. İstihdamda ve eğitimde olmayan (NEET) gençlerin işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştıracak hizmetler ve mekanizmalar geliştirilecektir.
  26. Özel İstihdam Büroları ile işbirlikleri geliştirilecek, işgücü piyasasında etkinliklerinin artırılması için tedbirler alınacaktır.
  27. Özel politika gerektiren grupların niteliklerini geliştirerek işgücü piyasasına katılımlarını artırmak ve daha iyi şartlarda istihdam edilmelerine imkan sağlamak maksadıyla hedef grup, sektör ve bölge odaklı aktif işgücü programlarının uygulanması sağlanacaktır.
  28. Konuk evlerinde kalan şiddet mağduru kadınlara yönelik olarak işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmayı teminen bireysel danışmanlık ve grup danışmanlığı hizmetleri etkinleştirilecektir.
  29. Hizmet sunulan tüm bireylerin çalışma hayatı bakımından ayırt edici özellikleri tanımlanacak ve tespit edilen değişkenlere göre profilleri hesaplanarak kişinin özelliklerine ve durumuna özel hizmet sunulacaktır.
  30. Özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına katılımını artırmaya yönelik olarak iş arayan ve işverenlerin arasındaki mesafeyi engel olmaktan çıkaracak sanal istihdam fuarları geliştirilecektir.
  31. Tarım, imalat, bilişim, bakım hizmetleri gibi belirli sektörlerde ve gelişme alanlarında işgücü piyasası ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu sektörlere yönelik istihdam ve aktif işgücü piyasası politikaları geliştirilecektir.
  32. Yenilikçi, akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı tedbirlerle kamu istihdam hizmetleri sunulması noktasında işgücü piyasasının tüm aktörleriyle yürütülen işbirliği imkânları daha da geliştirilecektir.
  33. Sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama ve sosyal hayata kazandırılmasına yönelik tedbirler alınacak, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri geliştirilecektir. Çalışabilir durumda olan sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama geçişini veya kendi işlerini kurmalarını yönlendirici rehberlik çalışmaları yapılacaktır.
  34. İstihdam teşviklerinin sade, etkin ve anlaşılır olmasına yönelik faaliyetler yürütülecek, "istihdam temelli" yaklaşım ekseninde bütüncül bir bakış açısıyla birlikte sosyal taraflarla aktif çalışmalar gerçekleştirilecektir.
  35. Toplum Yararına Programların özel sektörde iş arama isteğini azaltan yönleri tespit edilerek programların işgücü piyasasına uyumu, sosyal adaleti ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını önceleyecek şekilde dönüştürülmesi sağlanacaktır.
  36. Mesleklerin tüm kesimler tarafından kolay anlaşılır ve izlenebilir hâle getirilmesi, ayrıca mesleki eğitim ve gelişim faaliyetlerinin ortak bir zemine kavuşması maksadıyla uluslararası standartlara uygun ulusal meslek sınıflama sistemine geçilecek, ulusal meslek standartları ve yeterlilikler ile Türk Meslekler Sözlüğünde yer alan iş ve meslek tanımları bu sisteme dâhil edilecektir.
  37. İşsizlik sürelerinin analiziyle ilgili çalışmalar yürütülecek ve analizlerden elde edilen bilgiler doğrultusunda uzun süreli işsizlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak üzere aktif işgücü programları kapsamında yeni uygulamalar geliştirilecektir.
  38. Kadınların doğum sonrası istihdamda kalmalarını sağlamak gayesiyle yarım çalışma ödeneği etkinleştirilecektir.
  39. Yurtdışı istihdam hizmetleri kapsamında yurtdışına işçi götüren işverenlerin ve çalışmaya giden işçilerin mevzuat hükümleri, hak ve yükümlülükleri konusunda bilinçlendirilme faaliyetleri etkinleştirilecek, ihtiyaçlara göre mevzuat çalışmaları yürütülecektir.