5.04.2024 10:13:44

Açık İş İstatistikleri Araştırması 2024 Yılı Birinci Çeyrek Sonuçları Yayımlandı

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’un Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamındaki görevleri arasında yer alan ve Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) standartlarına uyumlu olarak yılda dört defa gerçekleştirilen ve EUROSTAT web sitesinde diğer ülkelerle karşılaştırılabilir olarak duyurulan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2024 yılı birinci çeyrek sonuç raporu yayımlandı.

 

19-29 Şubat 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde örneklemde yer alan 1 ve üzeri çalışanı olan 17 bin 181 işletme ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre bu dönemde 330 bin 325 kişilik açık işin olduğu görülürken açık iş oranı yüzde 1,8 olarak tespit edildi. Açık iş sayısı bir önceki yılın aynı dönemine (2023 birinci çeyrek 331 bin 124) kıyasla yüzde 0,2 oranında azaldı.

 

Açık iş oranının en yüksek olduğu sektörlerin başında “gayrimenkul  faaliyetleri”, “imalat” ve idari ve destek hizmet faaliyetleri” sektörleri gelmektedir. Araştırma kapsamında en fazla açık iş yüzde 5,2 ile “konfeksiyon işçisi” mesleğindedir. İlk on sırada yer alan diğer meslekler ise sırasıyla; “makineci (dikiş)”, “lojistik elemanı”, “temizlik görevlisi”, “satış danışmanı/uzmanı yardımcısı”, “ayakkabı yapımcısı/ayakkabı imalatçısı”, “servis elemanı (garson) yardımcısı”, “inşaat işçisi”, “ahşap mobilya imalatçısı” ve “gazaltı kaynakçısı (mig-mag kaynakçısı)” meslekleridir. Türkiye genelinde 2024 yılı 1. çeyrek itibarıyla açık işlerin yüzde 28,9’u bu mesleklerde bulunmaktadır.

Açık İş İstatistikleri Araştırması sonuç raporuna “https://www.iskur.gov.tr/kurumsal-bilgi/istatistikler/”  web adresinden ulaşılabilmektedir.