19.10.2018 07:38:39

Ankara 6. İstihdam Fuarı Ve Kariyer Günleri Ziyarete Açıldı

Ankara 6. İstihdam Fuarı ve Kariyer Günleri, Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un teşrifleriyle düzenlenen törenle ziyarete açıldı. 18-20 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve 160 firmanın stant açtığı fuarda işveren temsilcileri iş arayanlarla bire bir görüşerek iş başvurularını alacak.

 

Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz tarafından Anfa Altınpark Fuar Alanı’nda bu yıl 6. sı düzenlenen Ankara İstihdam Fuarı ve Kariyer günleri iş arayan ve işverenleri buluşturmaya devam ediyor.

Fuarın açılış törenine; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra Bakan Yardımcılarımız Ahmet Erdem ve  Ahmet Koca, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Milletvekili Mustafa Destici, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, AÇSHB Teftiş Kurulu Başkanı Hulusi Ay, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, MYK Başkanı Adem Ceylan, Devlet Personel Başkanı Enes Polat, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz, Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, Ayaş Belediye Başkanı Burhan Demirtaş, Genel Müdür Yardımcılarımız Bekir Aktürk ve Kadri Kabak, Daire Başkanlarımız, Ankara İl Müdürümüz Arif Ay, AÇSHB yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakanımız Selçuk, ülkemize yönelik hukuksuz saldırılara, engellemelere rağmen milletimize, yatırımcımıza, ekonomimize sonuna kadar güvendiklerini söyleyerek “2017 yılında Cumhurbaşkanlığımız himayesinde Çalışma Hayatında Milli Seferberliği başlattık. Bu yıl seferberliğin ikinci fazında daha büyük hedeflere daha güçlü politikalarla ilerlemekteyiz." dedi.  Selçuk; istihdamın artırılması, büyüme-istihdam ilişkisinin sağlanması ve işsizlikle mücadelenin, gelişmekte olan ekonomiler başta olmak üzere bütün dünya ekonomilerinin öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu anımsattı. Türkiye'nin 16 yıllık süreçte genç nüfusu, gelişen büyüyen ekonomisiyle uluslararası düzeyde dikkat çeken bir ülke haline geldiğini aktaran Selçuk, “İş ve üretim dengesinin sağlanmasında en önemli unsurun iş gücü olduğunu bilmekteyiz. Piyasa şartlarına uygun olarak dünyadaki değişimleri yakından takip ederek ortaya çıkan kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. İstihdam alanında temel yaklaşımımızı daha fazla ve daha nitelikli iş imkânları oluşturmak şeklinde belirledik. Bu maksatla istihdam dostu bir büyüme sağlamak önceliğimiz. Nitekim 2017 yılı ülkemiz için büyüme açısından oldukça başarılı geçti. Ekonomimiz 2017 yılında yüzde 7.4 büyüdü. Bu oran dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturan G20 ülkeleri arasında en yüksek, OECD ülkeleri arasında ise en yüksek ikinci ülke durumundayız." şeklinde konuştu.

 

  "1 Milyon 250 Bin Vatandaşı İŞKUR İle Özel Sektörde İşe Yerleştirmeyi Hedefliyoruz"

 Türkiye'nin ekonomik anlamda yakaladığı başarının istihdama da olumlu şekilde yansıdığının altını çizen Bakanımız Selçuk, bu hafta açıklanan TÜİK verilerine değinerek, "İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 507 bin kişi arttı. İş gücüne katılım oranı ise yüzde 54 ile bugüne kadar olan en yüksek seviyeye ulaştı. Yine iş gücümüz geçen yılın aynı dönemine kıyasla 596 bin kişi artarak 32 milyon 786 bin kişiye ulaştı. Ülkemiz ve aziz milletimiz için mutluluk verici bu tablonun devam etmesi için bütün çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye belirtti.

 Dünya ekonomisi ve buna bağlı olarak iş gücü piyasalarının 2008'den bu yana oldukça çalkantılı günler geçirdiğini aktaran Selçuk, şu anda olumlu giden rakamları daha da üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca gençlerde ve kadınlarda işsizlik oranlarının düşüş eğiliminde olduğunu da ifade eden Selçuk, "Bu kapsamda bu yıl kadınlarımız gençlerimiz engellilerimiz ve uzun süreli işsizlerimiz gibi toplumumuzun tüm kesimini kapsayacak şekilde 1 milyon 250 bin vatandaşımızı İŞKUR aracılığıyla özel sektörde işe yerleştirmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte ilave istihdama olan desteğimizi yeni teşviklerle daha kapsayıcı daha güçlü şekilde sürdürüyoruz. Ayrıca özel politika gerektiren gruplara ilişkin de birtakım koruyucu düzenlemelere teşvik kapsamında yer verdik. İlave istihdam teşvikinden yararlanma süresi her bir sigortalı için 12 ay iken gençlerin kadınların ve engelli vatandaşlarımızın işe alınması durumunda yararlanma süresini 18 ay olarak uyguluyoruz. Teşvikimiz 2020 yılına kadar geçerli. Ülkemizin kamu istihdam kurumu İŞKUR, 2018 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla önemli çalışmalara imza attı. Bu kapsamda bu yılın ilk 9 ayında özel sektörde 863 bin olmak üzere 2002 yılından itibaren özel sektörde 6.2 milyon kişi işe yerleştirilmiş durumda. Kadınlarda özel sektörde işe yerleştirme oranımız yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.2, gençlerde ise yüzde 17 arttı." diye konuştu.

 

 "Fuarda yaklaşık 160 firma yer alıyor"

Ankara Valisi Ercan Topaca ise çağın en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini dile getirdi. Topaca, "Bugün bu fuarımızda da yaklaşık 160 tane firma, gençlerimizle buluşmak üzere stant açtılar. Fuarımız ile inşallah birçok gencimiz henüz okulda okurken ileride çalışacağı firmaları tanıma, onların çalışma şartlarını görme, sahiplerini tanıma ve iletişim kurma imkanı bulacak." diye konuştu.

 

Uzunkaya: “İstihdamla Büyüme Noktasında Kararlıyız”

Genel Müdürümüz Uzunkaya, Türkiye’nin istihdamla büyüme noktasında kararlı olduğunu ve bu yönüyle tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi. 2018 yılı verilerine de değinen Uzunkaya, “Temmuz verileri bir taraftan istihdamın, diğer taraftan da iş gücü piyasasına katılımın arttığını gösteriyor. İşvereniyle, iş arayanıyla kamu kurum kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarıyla Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan Çalışma Hayatında Milli Seferberliği kararlılıkla sürdürüyoruz. İstihdamı artırma noktasında çok büyük mesafeler katettik.” dedi.

Geçen yıl 1 milyon 57 bin 249 kişinin İŞKUR aracılığıyla işe yerleştiğini kaydeden Uzunkaya, “Açıkça ifade etmeliyiz ki Kurumumuz açısından 2017 rekorların yılı olarak tarihe geçti. Alman İstihdam Kurumunun 100 bin kişiyle başardığını biz 8 bin 500 personelle başarıyoruz.” diye konuştu.

 

“İstihdam Seferberliğine Katkı Vermeye Devam Ediyoruz”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da fuarda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İstihdamın sadece Türkiye için değil, dünya için de en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Baran, geçen yıl başlatılan istihdam seferberliğine ATO olarak katkı vermeye devam ettiklerini belirtti. Bu kapsamda ATO'da İŞKUR Hizmet Noktası oluşturulduğunu aktaran Baran, burada işverenlere ve iş arayanlara destek verildiğini ifade etti.

Açılış töreninde ayrıca, Bakanımız Selçuk tarafından en çok engelli, genç ve üniversiteli, kadın istihdam eden firmalar ile en çok İşbaşı Eğitim Programı düzenleyen firmalara plaket verildi.

Törenin ardından Bakanımız Selçuk ve protokol heyeti kurdeleyi keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Genel Müdürümüz Uzunkaya, tören sonrası fuarda stant açan firmaları ziyaret ederek taleplerini dinledi. 18-20 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan ve 160 firmanın stant açtığı fuarda işveren temsilcileri iş arayanlarla bire bir görüşerek iş başvurularını alacak.