22.04.2019 16:54:36

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya: “Genç İstihdamında Liderliğimiz Devam Ediyor”

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, MEMUR-SEN Konfederasyonu 6. Olağan Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Uluslararası İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar başlıklı konferansta Kurumumuz ve İşin Geleceğine yönelik politikalarımız hakkında bilgi verdi.

 

18-21 Nisan tarihlerinde MEMUR-SEN tarafından düzenlenen konferansın ilk gününde, “İnsana Yakışır ve Sürdürülebilir İş İçin Çalışma Kurumlarının Rolü: Gerçekler ve Algılar” konulu ve Cezayir – UGTA Yönetim Kurulu Üyesi Fadila Kedjour’un moderatörlüğündeki panelde konuşan Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, İŞKUR olarak Türkiye’nin son yıllarda istihdam ve işgücüne katılma konusunda yaşadığı gelişmeleri değerlendirdi. İş imkânlarına ulaşmak kadar nitelikli işgücüne ulaşmanın da önemine dikkat çeken Uzunkaya, “Bu noktada, işverenlerin nitelikli işgücüne ulaşmada zorluk çektikleri, yaptığımız İşgücü Piyasası Araştırmalarında ortaya çıkan bir husustur. İşverenler, işe alacakları kişilerde nitelik ve tecrübeyi oldukça önemsemektedir. İŞKUR olarak biz de çalışmalarımızda işverenlerin aradığı nitelikli işgücünü yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

“Genç Nüfusta Beceri Geliştirme Büyük Önem Taşıyor”

Genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde; beceri geliştirilmesinin önemine değinen Uzunkaya, Türkiye’nin son yıllarda istihdamın artırılması noktasında gerçekleştirdiği çalışmaların dünya tarafından takip edildiğini vurguladı. Uzunkaya, özellikle işgücüne katılım oranında kadın ve gençlerde Türkiye’nin önemli başarılara imza attığını söyledi.

 

OECD verilerini de paylaşan Uzunkaya, şu açıklamaları yaptı: “Ülkemiz OECD verilerine göre 2007-2018 yılları arasında işgücü artışında Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır. İlgili dönemde işgücümüz 9 milyon 476 bin kişi artarken Almanya’da 1 milyon 793 bin, İngiltere’de 2 milyon 814 bin kişilik bir artış görülmüştür. İşgücü Artışında Avrupa’nın devlerini misli ile geride bıraktık. Benzer şekilde kadın işgücünde 4 milyon 561 bin kişilik artış ile dünya genelinde büyük bir başarı elde ettik. Aynı dönemde Japonya’da kadın işgücü artışı 2 milyon 458 bin, Kore’de 1 milyon 775 bin, İngiltere 1 milyon 654 bin, Almanya’da 1 milyon 199 bin kişidir. Diğer bir istatistiğe daha dikkat çekmek istiyorum. Genç İstihdamında liderliğimiz devam ediyor. Türkiye, 2007 ila 2018 yıllarında genç istihdam sayısını yaklaşık 622 bin kişi artırarak OECD’ye üye ülkeler arasında ilk sırada yer almıştır. Son 12 yılda genç istihdam sayısı G7 ülkeleri başta olmak üzere OECD ve AB 28’de düşüşe geçmişken ülkemiz aynı dönemde genç istihdamını artırmayı başardı.”

 

“İnsana Yakışır İşler İçin Sendikalara Büyük Görev Düşüyor”

İnsana yakışır iş için çalışma şartlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzunkaya, bu noktada sendikalara çok büyük görev düştüğünü ifade etti. “Sürdürülebilir iş, insanın sürekli aynı işte çalışması demek değildir” diyen Genel Müdürümüz, Amerika’da yapılan bir araştırmaya değinerek “Kişilerin çalışma hayatları boyunca ortalama 10 ila 14 iş değiştirdiği ortaya konulmuştur. Bu rakamdan da anlaşılacağı üzere sürdürülebilir iş, insana gerekli beceriler kazandırarak kişinin farklı işlerde de olsa sürekli istihdamda, yani çalışma hayatının içerisinde yer alarak işin sürdürebilirliği ile ilgilidir. Bu anlamda kişilerin sürekli olarak kendilerini yenilemeleri ve niteliklerini arttırarak değişen dünyaya uyum sağlayabilmeleri önemli bir husustur” diye konuştu.

 

İŞKUR’un uyguladığı aktif işgücü programlarından da bahseden Uzunkaya, “Sürekli uyguladığımız işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursu, girişimcilik eğitim programı gibi aktif işgücü piyasası politikaları ile özel politika gerektiren kadın, genç, engelli gibi gruplara yönelik uyguladığımız İş’te Anne, MEGİP, İşe İlk Adım gibi projeler ve istihdam teşvikleri ile işgücüne katılım oranını istihdama dönüştürmede önemli bir rol oynuyoruz. Bahse konu programlarla kişilerin nitelik ve becerilerini artırarak işgücü piyasalarına geçişlerini kolaylaştırıyoruz” dedi.

 

Panel kapsamında Kenya-COTU(k) Genel Sekreter Yardımcısı Carolyn Chepkoech Rutto, Şili-CUT Genel Başkan Yardımcısı Alejandra Tamara Munoz Valenzuela ve Brezilya’dan Luiz Gustavo De Padua Walfrıdo Filho da birer konuşma gerçekleştirdi.