19.12.2023 12:09:46

İstanbul İnsan Kaynakları Forumu'nun İkincisi "Toplum 5.0" Temasıyla Düzenlendi

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından İstanbul İnsan Kaynakları Forumu’nun ikincisi , “Geleceğin İnsan Merkezli Toplumu” olarak tanımlanan “Toplum 5.0” temasıyla  İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

 

Forumun açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, çok sayıda kamu ve özel sektörün insan kaynakları temsilcileri katıldı.

 

Bu yılki teması “Toplum 5.0” olan Forum, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Sayın Salim Atay’ın açılış konuşmaları ile başladı.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, genç istihdamı dahil olmak üzere istihdamın artmakta ve işsizlik oranının gerilemekte olduğuna vurgu yaparak “Ekim ayında TÜİK’in yayımladığı işsizlik oranımız ise yüzde 8,5 düzeyindedir. Bu son 11 yılın en düşük işsizlik oranıdır. Mevsimsel etkilerden arındırılmış genç işsizliği ise ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 5 puan düşmüş durumda, bu önemli bir performans" ifadelerini kullandı.

 

Yılmaz, Türkiye Yüzyılı’nda, ülkemizin insan kaynağının dünyanın gelişen şartlarına uygun olarak planlanması için beş yıllık Stratejik İnsan Kaynağı Planlaması çalışmalarını başlattıklarını, istihdam talepleriyle gençlerimizin kariyer hayallerini buluşturmaya yönelik Kariyer Kapısı hizmetini devreye aldıklarını söyledi.

 

"Projemiz 3 Yıldır OECD Tarafından Örnek Proje Olarak Gösteriliyor"

 Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, açılışta yaptığı konuşmada, ofis olarak tüm yıla baktıklarında projelerinin tamamını hayata geçirdiklerini ve gelecek dönem için gerçekleştirecekleri projeleri de planlandıklarını söyledi.

 

Atay, bu yıl dördüncüsünü uyguladıkları staj programına başvuru sayısının 400 bini aştığını, doğrudan stajını yapan öğrenci sayısının ise 175 bini geçtiğini ve geriye kalan 200 bini aşkın öğrencinin de staj teklifi aldığını ancak sahil sebeplerle ya başka bir yerde staj yaptığını ya da başka bir gerekçeyle stajını yapamadığını aktardı.

 

Gelişmiş ekonomilerin karşı karşıya kaldığı yetenekle ilgili bir soruna parmak bastıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını belirten Atay, OECD'nin projelerini 3 yıldır örnek proje olarak gösterdiğini söyledi.

 

 Yapay Zekaya Dayalı Pofilleme Modeli Anlatıldı

Etkinliğin “Erken Dönem Kariyer Rehberliği” oturumunda ise İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı. Dr. Varol Dur ise iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerimiz ile Kurumumuzun yapay zekaya dayalı profilleme modeli hakkında sunum yaptı.

 

Kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, yerel yönetimler, akademi camiasının insan kaynakları profesyonelleri ve uluslararası çatı kuruluşların temsilcilerini bir araya getiren Forum farklı başlıklardan oluşan paneller ile tüm gün devam etti.