15.08.2018 16:43:08

İstihdama Yönelik Devlet Destekleri Tanıtıldı

Türkiye İş Kurumu ve Adana Ticaret Odası iş birliğiyle "İstihdama Yönelik Devlet Destekleri Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Toplantıya, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana İl Müdürümüz Ahmet Karaveli, Aktif İşgücü Hizmetleri Daire Başkanımız Volkan Öz, eski milli futbolcumuz Adana Demirspor Sportif Direktörü Tanju Çolak katıldı.

Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı Tesisleri’nde düzenlenen Toplantıda konuşan Genel Müdürümüz Uzunkaya, Türk milletinin  tarihin her devresinde bütün zorlukların ve badirelerin üstesinden gelmeyi başardığına dikkat çekti. Türkiye olarak son günlerde ekonomiyi zora sokmaya yönelik spekülatif atakların üstesinden geleceğimizi söyledi.

 

"İş Gücümüz, İş Gücüne Katılım Oranımız, İstihdamımız Artıyor"

İstihdamda cumhuriyet tarihinin eşi ve benzeri olmayan başarılı rakamlarına ulaşıldığını ancak bununla yetinmeyip yeni başarılar elde etmeye çalıştıklarını vurgulayan Uzunkaya, şöyle devam etti: "Son on yıllık periyoda baktığımızda, Avrupa Birliği ülkelerinde 28 ülkenin istihdamı 7 milyon 191 bin, ABD'nin son on yıllık periyotta istihdamı 7 milyon 291 binken, Türkiye'nin tek başına son 10 yıldaki istihdamının 7,5 milyon olduğunu söylememiz yeter de artar. İş gücümüz ve istihdamımız artıyor. Gençlere daha fazla iş imkânı doğuyor. Kadınların iş gücüne katılım oranı artıyor. Ülkemizin milli birlik ve beraberlik şuuru daha da güçleniyor. Neticede hep birlikte başarmaya devam edeceğiz." 

İŞKUR'un ülkenin tüm kurumları gibi üretmeye, katma değer ortaya koymaya çalıştığını kaydeden Uzunkaya, 2002 yılında Türkiye'de bir yılda sadece 24 bin kişinin istihdamına aracılık eden İŞKUR’un yenilenen güçlü yapısıyla 2017 yılında 1 milyon 57 bin kişinin istihdamını gerçekleştirdiğini söyledi.

Uzunkaya, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre işsizlik oranının yüzde 10’nun altına düştüğünü hatırlattı. Bunun arka planında, tüm kurumların işsizlikle mücadele ve istihdamın artırılması noktasında yaptığı ortak çalışmaların sonucu olduğunu ifade etti.

Geçen yıl Adana’da 18 bin istihdam gerçekleştiğine dikkat çeken Uzunkaya, bu yılın henüz ilk yarısında Adana’da 19 bin 500 kişinin işe yerleştirildiğini,  yıl sonunda ise hedeflerin üstünde bir istihdam gerçekleştireceklerini belirtti.

Uzunkaya, işverenlerin nitelikli eleman bulma konusunda yaşadığı sıkıntıya ve eleman eksikliğinden dolayı düşük kapasite çalışan iş yerlerinin sorunlarına da değindi. Buna yönelik, son dönemde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde hayata geçirilen Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü(MEGİP) ile büyük oranda çözüm sağlanacağını kaydetti.

Türkiye'nin daha fazla çalışmaya, üretmeye mecbur olduğunun altını çizen Uzunkaya, ülkede bunu başaracak potansiyelin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Demirtaş: "Oyunu Bozacağız"

Toplantıda konuşan Vali Demirtaş da  Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile  her alanda büyük ivme kazanacağını vurguladı.

Demirtaş, seçimler öncesinde başlayan ve son günlerde giderek yükselen döviz ve altın fiyatlarındaki artışın, Türkiye üzerinde tahakküm kurmak isteyen çevrelerin millette diz çöktürme hayalinin son perdesi olduğunu dile getirdi.  

Türkiye ihracatında tekstil ve hazır giyim sektörünün önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Demirtaş, sektörde dönem dönem yaşanan sıkıntılara rağmen, özellikle ham madde ve ulaşım gibi avantajların ülkenin elini güçlendiren en önemli argümanlar olduğunu belirtti.

Yoğun emek isteyen bir sektör olması nedeniyle istihdama da büyük katkı sunan tekstilde, Adana'nın çok daha iyi noktalara gelebilecek bir potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Menevşe: “Tekstil Sektöründe Çok Kritik Bir Rol Oynuyoruz”

ATO Başkanı Menevşe ise konuşmasında, tekstil sektöründe Adana’nın çok güçlü bir il olduğunu hatırlatarak 2017 yılında yaklaşık 120 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın 2018 yılının ilk 7 ayında 85 milyona ulaştığına dikkat çekti.

Tekstil Sektörünün istihdamın arttırılmasına yönelik çalışmalarda oldukça önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Menevşe, “Sektörün potansiyelini düşündüğümüzde, istihdam konusunda çok daha fazlasını başarabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Hükûmetimiz, gerek yeni yatırımlar yapılabilmesi ve gerekse istihdamın artırılması için çok çeşitli teşvik ve destekler sağlıyor.  Oda olarak biz de Türkiye’de örnek bir programla, üyelerimize yurt içi ve yurt dışı fuar ziyaretlerinde ve bu fuarlarda açacakları stantlar için teşvikler sunuyoruz.” şeklinde konuştu.  

Menevşe, Milli İstihdam Seferberliğinin ilk fazını başarıyla geçtiklerini, yeni teşviklerle de üzerlerine düşeni fazlasıyla yapacaklarını söyledi.

 

Karaveli: “İnadına Üretim, İnadına İstihdam Diyerek Bu Oyunu Bozacağız”

Toplantıda konuşan İl Müdürümüz Karaveli, 2017 yılında başlatılan Milli İstihdam Seferberliği’nin ekonomik bir istiklal savaşı verdiğimiz bu günlerde daha hayati önem kazandığının altını çizerek toplantıya katılan tüm işverenlerin “inadına üretim, inadına istihdam” diyerek bu oyunu bozacaklarını ifade etti.

Toplantı Sonrası Genel Müdürümüz Uzunkaya, Anadolu Ajansına demeç verdi. Ayrıca Adana TV A kanalında canlı yayına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.