13.12.2023 20:00:51

KALFA Programı İlk Mezunlarını Verdi

    T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve İŞKUR iş birliğinde yürütülen, savunma sanayiinde nitelikli iş gücü yetiştirmeyi hedefleyen Kalfa Programı kapsamında ilk eğitimler tamamlandı.

    “KALFA Programı” kapsamında beyaz yakalı iş gücünün yoğun olarak çalıştığı, bilgi yoğun ekonominin ön planda olduğu savunma sanayii alanında düzenlenen ve tamamı üniversite mezunu depremzede gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen mesleki eğitim kursları ilk mezunlarını verdi. Yetmiş iki gün süren eğitimler kapsamında yapısal analiz ve tasarım uzmanlığı, gömülü sistemler uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı, itki ve motor sistemlerialanlarında altı adet kurs düzenlenirken, bu kurslardan doksan altı kursiyer eğitim aldı. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerler için 13 Aralık’ta Savunma Sanayii Başkanlığının Ankara’daki yerleşkesinde bulunan Nuri Demirağ Salonu’nda mezuniyet töreni düzenlendi.

    Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. H.Haldun Göktaş, Savunma Sanayii Kurumsal Gelişim ve Değerler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Karataş, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş ve çok sayıda davetli katılım sağladı. 

    Açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Alpkan, sözlerine 6 Şubat depremlerinde ve Gazze’de hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Türkiye’nin dört bir tarafında sıcak savaşlarındevam ettiğini vurgulayan Alpkan, bu sebeple savunma sanayiinin öneminin gün geçtikçe arttığını söyledi. Kalfa Programı kapsamında yetiştirilen ve yetiştirilecek olan nitelikli iş gücünün savunma sanayiine ciddi katkılar sağlayacağını belirten Alpkan, “Biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak İŞKUR aracılığıyla imalat sanayi başta olmak üzere bütün sektörler için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün temin edilmesine destek oluyoruz. Kalfa Programı’nın hem tasarımında hem uygulamasındaki katkılarından dolayı İŞKUR Yönetimine ve İl Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum. Bu konuya çok yoğun olarak çalıştılar. Kalfa Programı, teorik ve uygulamalı eğitimlerle yetişmiş iş gücünün spesifik olarak belli bir meslekte uzmanlaşması için bir köprü vazifesi görüyor” dedi.

“Kalfa Programı Aktif İş Gücü Programlarımız İçerisinde de En Önemli Başarı Örneklerinden Biri Oldu”

    Kalfa Programı kapsamında savunma sanayii alanında düzenlenen eğitimlerin aktif iş gücü programları açısından en önemli başarı örneklerinden biri olduğunu kaydeden Alpkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu başarılı uygulama örneklerini bütün Türkiye'ye yaymayı hedefliyoruz. Bu bağlamda çeşitli üniversite rektörlerimiz ile de farklı bölgelerde çeşitli protokoller yaparak bunları Anadolu'ya da yaymaya çalışıyoruz..”

“Savunma Sanayii Tüm Türkiye’nin Meselesi”

    Sektörün Ankara’da olmasından dolayı savunma sanayiine yönelik eğitimlerin bu ildeki üniversitelerde ağırlıklı olarak verildiğini ifade eden YÖK Başkanvekili Göktaş, bu eğitimleri Türkiye’ye yaymak için Savunma Sanayii Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu olarak iş birliği protokolleri imzaladıklarını söyledi. Savunma Sanayii’nin sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin meselesi olduğuna dikkat çeken Göktaş, “Kalfa Programı kapsamında düzenlenen ilk eğitimler bu bilincin Anadolu'ya da yayılması anlamında bir fırsat sağladı. İnsan kaynağımızı tüm Türkiye’ye yayma yolunda çok önemli bir hamle oldu. Burada eğitmenlerimizin bir kısmı üniversitelerden bir kısmı sektörden olmak üzere her ikisinin de çok güzel katkıları oldu. Aynı zamanda İŞKUR desteklerini de hatırlatmak isterim. Dolayısıyla beraber bir sinerji ortaya çıktı. Bu iş birliğinin güzel bir şekilde sürmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“Bugün Kursiyerlerimizin Başarılarını Taçlandırma Günü”

    Savunma Sanayii Kurumsal Gelişim ve Değerler Başkan Yardımcısı Karataş ise eğitim sürecinin oldukça yoğun geçtiğini, bugün kurslara katılım sağlayan kursiyerlerin başarılarını taçlandırma günü olduğunu söyledi. Karataş, “10 farklı şehirden, 37 farklı üniversiteden 96 gencimize kalfa programının kapılarını açtık. Temel teknik ve alan eğitimleri dışında saha ziyaretleriyle de gençlerimizin savunma sanayi firmalarımızın temel dinamiklerini, hassasiyetlerini ve iş yapış kültürlerini tanımalarını sağladık. Gençlerimiz gösterdikleri çaba, iyi niyet ve disiplinle inşallah savunma sanayinin geleceğinde önemli roller üstlenecekler” dedi. Sayın Karataş, Türkiye İş Kurumu ile yürütülen işbirliğinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesinin öneminin altını çizerek, hem Genel Müdürlük hem de il müdürlüğü düzeyinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Alpkan ve beraberindeki protokol heyeti, mezun olan kursiyerler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.