Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı

 “İŞKUR ve TOBB iş birliğiyle hayata geçirilen Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ile işgücü piyasasına nitelikli işgücü kazandırıyoruz.”

23 Eylül 2024 tarihinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) İşbirliği Protokolü kapsamında hayata geçirilen mesleki eğitim kursları ile işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip bireyleri yetiştirerek istihdamı artırmak ve işsizlerin mesleki yetkinliklerini geliştirmek amaçlanmaktadır.

NİYEP Kurslarından Yararlanma Şartları 

  • Genel Müdürlük tarafından belirlenecek usul ve esaslar kapsamında Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
  • Kursa başlama tarihinden önceki son on beş günde adına uzun vadeli sigorta prim bildirimi yapılmamış olmak,
  • 15 yaşını tamamlamış ve Genel Müdürlük tarafından belirlenecek üst yaş sınırını aşmamış olmak,
  • Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
  • Kurum tarafından aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
  • Emekli olmamak,
  • İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
  • Kurslara katılmama yönünde yasaklılık uygulanmıyor olmak gerekmektedir.

Ayrıca düzenlenen mesleki eğitim kursundan veya işbaşı eğitim programından bir kişi en fazla ikişer kere yararlanabilmekte olup kişilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma sayısı ise üçü geçemeyecektir.

NİYEP Kurslarının Süresi

 NİYEP kursları, günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere, haftalık en az otuz en fazla kırk beş saat olarak düzenlenmektedir.

Eğitimler teorik eğitim ve pratik eğitim şeklinde iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Teorik ve pratik eğitimlerin toplam süresi yüz altmış fiili günü geçememektedir.

Teorik ve pratik eğitim, günde en az beş en fazla sekiz saati geçmeyecek şekilde aynı hafta içerisinde farklı günlerde verilebilir. Teorik ve pratik eğitim aynı gün içerisinde birlikte verilemez.

NİYEP Kurslarında Karşılanabilecek Giderler

1. NİYEP kurslarına katılan kursiyerlere, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;

  • İŞKUR tarafından belirlenen mesleklerde 653,93 TL,
  • Bu meslekler dışında kalan mesleklerde 457,75 TL,
  • Uçak bakım teknisyeni ve tren makinisti mesleklerinde 653,93 TL kursiyer zaruri gideri ödenmektedir.

Ayrıca, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep (sadece İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde) illerinde düzenlenen mesleki eğitim kurslarında 01.07.2024 - 31.12.2024 tarihleri aralığında her bir belirlenen grup için günlük kursiyer zaruri gideri yukarıda belirtilen tutarlara ilave olarak %30 artırımlı ödenmektedir.


Kursa devam edilen süre içerisinde kursiyerlerin genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primleri Kurumumuz tarafından karşılanmaktadır.

2. Teorik eğitim bölümü için eğiticinin unvanı ve tabi olduğu mevzuat dikkat alınarak ek ders saati ücretinin dört katına kadar ödeme yapılabilmektedir.

 

Sınav ve Belgelendirme
Mesleki yeterlilik belgesi verilebilen mesleklerde açılan kurslar sonunda başarılı olanlara mesleki yeterlilik belgesi verilmektedir.

Mesleki yeterlilik belgesi verilemeyen mesleklerde açılan kurslar sonunda başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi/sertifikası verilmektedir.


Başvuru Yeri ve Zamanı
NİYEP kursları ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunabilmektedirler.