Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk: "Son 16 Yılda 380 Bin 384 Engelli Vatandaşımız İŞKUR Aracılığıyla İşe Yerleştirildi"
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Saray Engelsiz, Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde "Sosyal İçerme Yaklaşımı İle Engelli Bireylerin Güçlendirilmesi" programı düzenlendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen programa; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, eski bakanlardan İmren Aykut, Gürdal Akşit ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Bakanımız Selçuk, gündüzlü bakım hizmetlerinde yeni bir hizmet modeli üzerinde çalıştıklarını belirtti ve kendilerini engelli yakınlarına adayan aile bireylerine şükranlarını sunarak "Çok kısa bir süre içerisinde engellisine bakan adanmış hayatlara bir nefes, bir soluk olmaya, engelli ailelerimizin kendilerine de vakit ayırabilmelerine ve sosyal hayata katılmalarına imkân sağlayacak yeni bir modeli hayata geçirmeyi hedefliyoruz." dedi.
Hükûmet olarak engelli haklarının artırılmasını en önemli konulardan biri olarak gördüklerini, 2005'te Engelliler Kanunu'nu çıkardıklarını ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde onaylandığını kaydeden Selçuk, şunları söyledi: "Anayasanın 10'uncu maddesinde yaptığımız değişiklikle, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak engelli kardeşlerimize ve ailelerine bütüncül bir bakış açısı ile hizmet sunmaya devam ediyoruz. Bakanlık olarak engelli kardeşlerimizin; ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliğinden yararlanan, eğitim ve istihdam imkânları ile üretken ve bağımsız olarak hayatlarını sürdürebilen bireyler olmalarını sağlamak için çalışıyoruz.”
Engellilerin özgür bireyler olarak sosyal hayata katılmalarını sağlamayı önemsediklerini vurgulayan Selçuk; erişilebilir kentler, binalar, okullar, parklar, bahçeler ve iş yerleri inşa ederek engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırma çabası içerisinde olduklarını ifade etti.
Engellilerin kamuda ve özel sektörde de istihdamı için önemli tedbirler aldıklarını ifade eden Selçuk, 2002'den bu yana İŞKUR aracılığıyla 380 bin 384 engellinin işe yerleştirildiğini bildirdi.
Selçuk, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin kendi işini kurmaları için 50 bin lira hibe desteği sunduklarını belirterek uygulamanın başladığı 2014'ten bugüne kadar bin 326 engellinin hibe desteğinden faydalandığını söyledi.
Programda, Kurumumuz tarafından sunulan engelli hibe desteğinden yararlanarak kendi işini kuran girişimciler Hamide Kuvanç ve Seyit Muhammed Arslan da iş kurma süreçlerini anlatarak; desteklerinden dolayı Bakanlığımıza ve Kurumumuza teşekkür etti.
Programda ayrıca engellilerden oluşan Saray Engelsiz, Yaşam, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Mehter Takımı gösteri sundu. Bakanımız Selçuk, engellerini aşarak alanlarında başarı elde etmiş isimlere plaket takdim etti. Selçuk ve protokol heyeti daha sonra engelli vatandaşlarımız tarafından yapılan resim ve el işi sergisini gezdi.
İŞKUR’un Engelli Vatandaşlarımıza Yönelik Hizmetleri
2002-2018 döneminde İŞKUR olarak 380 bin 384 engelli bireyi işe yerleştirdik.
88 bin 224 engelli vatandaşımızı İşbaşı Eğitim Programlarından, Toplum Yararına Programlardan, Mesleki Eğitim Kurslarından ve Girişimcilik Eğitim Programlarından yararlandırdık.
Çalışma Hayatında Milli Seferberliğin 2. fazı kapsamında hayata geçirdiğimiz İlave İstihdam Teşvikimizle de kadınlara, gençlere ve engelli vatandaşlarımıza özel düzenlemeler yaptık. Bu kapsamda ilave istihdam için sağladığımız desteğin süresi 12 ay iken işe alınan kişinin kadın, genç ve engelli olması durumunda teşvikin süresini 18 ay olarak düzenledik.
Kendi işini kurmak isteyen engellilere yönelik sağladığımız hibe desteğimizin tutarını 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükselttik. Bu desteğimizden 2014 yılından bugüne bin 326 vatandaşımız yararlandı.
Özel politika gerektiren grupların istihdama kazandırılması için 2017 yılından bu yana yürüttüğümüz İş Kulüpleri çalışması ile kadın, genç, engelli, eski hükümlü, uzun süreli işsizler, Roman vatandaşlar gibi özel politika gerektiren bireylere yönelik yoğunlaştırılmış İş ve Meslek Danışmanlığı hizmeti sunduk. İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetleri kapsamında 2018 Ocak-Ekim döneminde 107 bin 643 engelli danışanla 257 bin 155 bireysel görüşme gerçekleştirdik.
İŞKUR bünyesinde hayata geçireceğimiz “Engelli İş Koçluğu Modeli” ile engelli bireylerin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmayı, engelli vatandaşlarımızı topluma ve ekonomik üretim sürecine daha fazla dâhil ederek daha huzurlu bir iş ortamında çalışmalarını sağlamayı hedefliyoruz.