Sosyal Çalışma Programına Katılacak Öğrenciler Kurayla Belirlendi
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı I. 100 Günlük İcraat Programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız koordinasyonunda Kurumumuz tarafından hayata geçirilen Sosyal Çalışma Programından (SÇP) yararlanacak 20 bin üniversite öğrencisi Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk ve konuk Bakanlarımızın katılımlarıyla gerçekleştirilen kura töreniyle belirlendi.
Ankara’da düzenlenen kura törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Selçuk’un yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, Bakanlığımız bürokratları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Bakanımız Selçuk, Sosyal Çalışma Programının ülkemiz için yeni bir uygulama olduğunu belirterek, bu sene ilk defa düzenlenecek Program ile kamusal faydanın yüksek olduğu işlerde gençlerin enerji ve yeteneklerinden istifade edeceklerini söyledi.
“Gençlere Programa Katıldıkları Her Gün İçin 67,36 TL Ödenecek”
Programla ilgili bilgi veren Selçuk, “Sosyal Çalışma Programlarını; doğanın ve kültürel mirasımızın korunmasından restorasyon çalışmalarına, kütüphanelerin bakımından kamuda sunulan sosyal hizmetlerin geliştirilmesine, tarımdan spor aktivitelerine kadar pek çok alanda uygulayacağız. Böylelikle, gençlerimiz iş hayatına atılırken; takım içinde çalışma, organize olabilme, iletişim kurabilme ve problem çözme gibi sosyal becerilerini geliştirecekler. Sosyal Çalışma Programlarımızı öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını olumsuz etkilememesi için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları ile sınırlı tuttuk. Kendilerine de zaman ayırabilmeleri için bu uygulamalar haftada 3 gün olarak gerçekleşecek. Gençlerimize programa katıldıkları her gün için 67,36 lira ödeme yapacağız. Bu ödemeden dolayı öğrencilerimizin almış olduğu KYK bursları ve öğrenim kredileri de kesintiye uğramayacak. Ayrıca yine çalıştıkları günler için genel sağlık sigortalarının yanı sıra gençlerimizin emekliliğine etki edecek olan SGK prim ödemelerini de biz yapacağız. Böylece gençlerimiz, çalışma hayatına da çok erken bir dönemde, henüz üniversite yıllarında sigortalı olarak adım atmış olacaklar” dedi.
Gençlerin programa yoğun ilgi gösterdiklerini kaydeden Bakanımız Selçuk, 200 bini aşkın başvuru alındığını, gerçekleştirilen merkezi kura ile 20 bin üniversiteli gencin SÇP’lerden yararlanacağını ifade etti.
“Nüfusumuzun Yüzde 40’ı 24 Yaş Altı Gençlerden Oluşuyor”
Bakanımız Selçuk, konuşmasında ülkemizin işgücü piyasasına ilişkin bilgiler de paylaştı. Beşeri sermaye söz konusu olduğunda Türkiye’nin güçlü bir kaynağa sahip olduğuna dikkat çeken Selçuk, şu açıklamalarda bulundu: “32 milyondan fazla işgücümüz var; tek başına bu sayı dünyadaki 175 ülkenin nüfusundan daha fazla. Nüfusumuzun %40’ı 24 yaş altı gençlerimizden oluşmakta. Yani gençlerimiz için yapılan her yatırım, aslında ülkemizin yarınlarına yapılıyor. Bu sebeple; 21. yüzyılın güçlü Türkiye’sini inşa edebilmek için gençlerimizin mezuniyet sonrasına daha hazır ve donanımlı olmalarını sağlamak temel önceliklerimiz arasında. Çünkü iyi yetişmiş bir gençliği çalışma hayatımızın parlak geleceği olarak görmekteyiz. Bu bilinçle; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde bugüne kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. İstihdamı hem nicelik hem de nitelik olarak artırmak adına; pek çok politika ve projeyi kararlılıkla hayata geçirdik. Bunlardan bazılarına kısaca değinmek istiyorum. Staj yapan, mesleki eğitim gören çırak ve öğrencilere ücret desteği sağlıyoruz. Fen ve mühendislik bilimlerinde eğitim alan son sınıf üniversite öğrencilerimize; Teknoparklarda, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitim alması durumunda ücret desteği veriyoruz. Teşviklerimizde de gençlere özel düzenlemeler getirdik. Prim ve vergilerin tamamını ödediğimiz “İlave İstihdam Teşvikimizden” yararlanma süresini, gençlerimiz için 18 aya çıkardık. İşgücü piyasasına dair kat ettiğimiz mesafeyi; hem kendi verilerimiz, hem de uluslararası kuruluş verilerinde çok net bir şekilde görüyoruz”
“622 Bin Gencimizi İstihdama Kazandırdık”
Bakanımız Selçuk, 2007-2018 dönemi verilerine de değindi. Bu yıllar arasında 28 AB ülkesinde genç istihdamının toplamda 3,6 milyon azaldığının altını çizen Selçuk, aynı dönemde Türkiye’de, 622 bin genci istihdama kazandırdıklarını belirtti. Selçuk, gençlere istihdam oluşturma noktasında, Türkiye’nin hem OECD hem de AB ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldiğini ve benzer başarının üniversite mezunlarında da gösterildiğini söyleyerek “2007-2018 döneminde Türkiye, yükseköğretim mezunu işgücünü ve istihdamını en fazla artıran ülkelerden biri oldu. 2007’de 3,1 milyon olan üniversite mezunu işgücümüz; 2018’de 7,6 milyona; 2,9 milyon olan üniversite mezunu istihdamımız; 6,7 milyona çıktı” dedi.
“Özel Sektör İşe Yerleştirme Sayımızı 50 Kat Artırdık”
İŞKUR aracılığıyla özel sektörde işe yerleştirme sayısının 2002’de yalnızca 24 bin olduğuna ve bu sayının 2018’de 50 kat artırıldığına dikkat çeken Selçuk, 1 milyon 240 bin 308 kişinin işe yerleşmesine aracılık edildiğini belirtti. Selçuk, işe yerleştirilen kişilere ilişkinse şu bilgileri paylaştı: “Bu kişilerin %35’ini gençlerin ve %17’sini üniversite mezunlarının oluşturması bizler için büyük bir iftihar vesilesi. 2002’de özel sektörde işe yerleştirilen genç sayısı sadece 4 bin 100 kişiydi. Uyguladığımız destek politikalarıyla bu rakam, 2018’de 105 katlık bir artış sağlayarak 430 bine gence ulaştı. Bu senenin ilk 5 ayında ise İŞKUR aracılığıyla özel sektörde toplam işe yerleştirme sayımız; geçen yılın aynı dönemine kıyasla %30 artarak 570 bine ulaşmış durumda.”
“Dünyada Çok Hızlı Bir Teknolojik Dönüşüm Yaşanıyor”
Bakanımız Selçuk, dünyada yaşanan teknolojik değişim ve dönüşümün işgücü piyasalarını etkilediğini, Türkiye olarak bunu göz ardı etmeden fırsatları ve riskleri en iyi şekilde değerlendirmek durumunda olduğumuzu söyledi. Bunun için özellikle insan-merkezli politikalar geliştirmeye odaklandıklarını ifade eden Selçuk “İşgücümüzün mesleki niteliklerini ve iş tecrübesini artırıp, daha iyi şartlarda istihdamını desteklemek maksadıyla Aktif İşgücü Piyasası programlarımızı etkin şekilde uygulamaya devam etmekteyiz. 2002 yılında sadece bin 500 kişi olan Aktif İşgücü Piyasası Programlarımızın yararlanıcı sayısını, 2018 yılında yarım milyon kişiye çıkarmış durumdayız. Diğer taraftan, okuldan işe geçişte gençlerimizin karşılaştığı en büyük sorun olan iş tecrübesi eksikliğini de İşbaşı Eğitim Programlarımızla aşıyoruz. Bu programla gençlerin okul sıralarındayken iş hayatı ile tanışmalarını sağlıyoruz ve gençlerin özgüvenini ve iş yapma kapasitesini geliştiriyoruz. Biliyorsunuz, artık işverenler işe alımlarda sadece diplomaya bakmıyor, dijital ve sosyal becerilere de yatırım yapmamız gerekiyor. Gençlerimizin bu becerilere sahip olması için en önemli adım, işgücü piyasasıyla buluşmaları ve sosyal alanlara adapte olmalarının sağlanması” diye konuştu.
Bakanımız Selçuk, konuşmasının sonunda Sosyal Çalışma Programının hayata geçirilmesinde Bakanlığımızla işbirliği yapan Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye, Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya, Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu’na, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’a teşekkür etti.
Bakanımız Selçuk’un konuşmasının ardından programda hazır bulunan Bakanlarımız ve protokol heyeti; bu yıl Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında düzenlenecek SÇP’lere katılım sağlayacak öğrencilerin belirlenmesi için hep birlikte butona basarak kurayı başlattılar.
Sosyal Çalışma Programından yararlanmaya hak kazanan üniversite öğrencilerinin isimlerinin belirlendiği Kuranın başvuru sonuçlarına 4 Temmuz saat 21:00’da www.iskur.gov.tr adresinden İŞKUR internet şubeye giriş yaparak Online İşlemler/İstihdam/Sosyal Çalışma Programı/Başvurularım yolunu izleyerek ulaşılabilecektir.