Bakan Işıkhan Gazi Üniversitesinde Gençlerle Bir Araya Geldi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İŞKUR ve Gazi Üniversitesi iş birliğinde Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu(GENÇKONFED) tarafından düzenlenen “İş Dünyasında Yeni Ufuklar: Fütüristik İş Kolları Çalıştayı”nda gençlere hitap etti.
Gazi Üniversitesi Rektörlük Binasında bulunan Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Bakan Işıkhan’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, GENÇKONFED Genel Başkanı Doç. Dr. Bilal Okudan, ÇSGB ve İŞKUR yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katılım sağladı.
Geleceğin iş kollarını şekillendiren yenilikçi fikirler, teknolojik trendler ve iş dünyasındaki dönüşümün ele alındığı çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Işıkhan, çalıştayın Türkiye’nin çalışma hayatına önemli kazanımlar sağlayacağına inandığını kaydederek bu organizasyonun gerçekleştirilmesi için Gazi Üniversitesinin kapılarını açan Rektör Yıldız’a teşekkürlerini iletti.
“Teknolojide Yaşanan Dönüşüm Çalışma Hayatında Derin Etkilere Yol Açacak”
Işıkhan, teknolojide yaşanan dönüşümün çalışma hayatı üzerinden derin etkilere yol açacağını öngördüklerini ifade ederek şunları söyledi: “Bu süreçte otomasyon teknolojisi, yani insanlar tarafından yapılan işlerin makineler tarafından yapılmaya başlanması dikkate alınması gereken ciddi bir konu olarak karşımızda duruyor. Ziyaret ettiğim birçok müessesede robotların robot yaptığı inanılmaz bir döneme ulaşıldı. Türkiye bu değişim ve dönüşümden en fazla etkileneceği düşünülen ülkeler arasında yer alıyor. Bu sebeple ülkemizde çalışma hayatımızda teknolojik değişim konusunu ciddiyetle ele alıp geleceğimizi şimdiden ama şimdiden şekillendirmek zorundayız.”
Türkiye’nin son 21 yılda değişime ayak uydurma ve küresel güç olma hedefi doğrultusunda kat ettiği sürecin Cumhuriyet tarihimizin en verimli ve en üretken yılları olduğunu belirten Bakan Işıkhan, “Biz sadece çağın hızını yakalamak için değil, aynı zamanda mevcut gelişmelerin de ötesine geçmek için çalışıyoruz. Bunun yolu ise dijital dünyanın bizzat içerisinde yer almaktan geçiyor. Dijital dönüşümü özellikle kamu hizmetlerini sosyal ve ekonomik hayatı çok boyutlu ve küresel ölçekte etkileyecek önemli bir gelişme olarak ele alıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte bildiğiniz gibi Dijital Dönüşüm Ofisinin kurulması bu süreçte atılan önemli adımlardan bir tanesidir. Bugün mücadelesini verdiğimiz yerli ve milli hava savunma sistemlerini, helikopter ve uçak üretimlerimizi, insansız hava ve kara araçlarını büyük oranda teknolojik ve dijital dönüşümle gerçekleştiriyoruz. Attığımız bu adımlar aynı zamanda teknolojik dönüşümde geleceğin dijital dünyasına yönelik atılan sağlam bir temel olacak. Bu teknolojilere sahip olmak nitelikli insan gücünü ve istikrarlı bir mali yapıya da sahip olmamızı zorunlu kılıyor. Sevgili gençler daha parlak bir geleceğin altyapısını güçlendirmek için bu değişimin getirdiği fırsatları çok ama çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu noktada bakanlık olarak biz de faaliyetlerimizi dijital ortama taşıma ve geliştirme çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunun yanında iş gücü piyasasındaki gelişmeleri anlık olarak yakından takip ediyor, her yıl iş gücü piyasası araştırmalarını gerçekleştiriyoruz. Mevcut açık işleri ve gelecek dönemdeki iş gücü eğilimlerini inceliyoruz. Çıkan sonuçları kısa ve orta dönemde iş gücü yetiştirilmesi için temel veriler olarak ele alıyoruz. Geçmiş iş gücü piyasası araştırmalarımız bize bilişim uzmanı, nanoteknoloji mühendisliği, sürdürülebilir enerji mühendisliği, veri analistliği, yapay zeka programcılığı gibi mesleklerde gelecekte iş gücü talebinin artacağını gösteriyor. Bu doğrultuda İŞKUR vasıtasıyla gerçekleştirdiğimiz kurs ve programlarla dijital dönüşümü sağlayacak nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte sürdürülebilir bir gelecek için istihdamın dönüşümü kapsamında yer alan yeşil işler ve bu işlere yönelik becerilerin belirlenmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir taraftan iş gücü piyasasını takip ederken diğer yandan da çalışma hayatında yapısal dönüşümleri gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.
“Milli Teknoloji Hamlesi Kapsamında Sanal İstihdam Fuarlarını Hayata Geçirdik”
Bakan Işıkhan, 2019’da yaşanan küresel salgın nedeniyle dijitalleşme sürecinin çalışma hayatında kazandığı öneme dikkat çekti. Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında örnek bir uygulama olacağını düşünerek 2019 yılından bu yana sanal fuar etkinliklerini iş arayan ve işverenlerin hizmetine sunduklarını hatırlatan Işıkhan, “Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle Türkiye genelinde 22 ilin katılımıyla bilişim temalı sanat istihdam fuarını 24-26 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdik. Bu fuar vesilesiyle savunma sanayi, bilişim ve yazılım firmaları başta olmak üzere birbirinden kıymetli 120’den fazla firmayı iş arayan vatandaşlarımızla ve gençlerimizle buluşturduk. Bunun dışında İŞKUR tarafından dijitalleşmenin iş gücü piyasasına etkileri konusunda araştırmalar yapıldı ve gelecek 10 yılda öne çıkacak meslekler tespit edilecek. Raporu da inşallah kısa bir süre içerisinde yayımlayacağız. Bu raporda işverenlerin talep ettiği iş gücünden beklediği becerilere de yer vereceğiz. Bugün, değerli akademisyenlerimizin sunumları öğrencilerimizin katılımıyla sektördeki yenilikleri takip etmek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek adına önemli bir çalıştay gerçekleştirileceğine inanmaktayım. Bu tür çalışmaları ve etkinlikleri sadece çalışma hayatına değil, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’na yapılan bir yatırım olarak görüyorum. Çalışma hayatının baş aktörleri olarak gördüğümüz gençlerimiz güçlü olursa Türkiye güçlü olur ve inanıyoruz ki Türkiye büyürse dünyaya huzur ve barış iklimi hakim olur” diye konuştu.
“Türkiye’nin Söz Sahibi Olmadığı Bir Dünyada Adaletten, Haktan, Barıştan ve Özgürlükten Söz Edilemez”
Bakan Işıkhan, Türkiye'nin dünya barışı için önemine de değindi. Ülkemizin söz sahibi olmadığı bir dünyada adaletten, haktan, barıştan ve özgürlükten söz etmenin mümkün olamayacağını son 2 ay içerisinde Gazze’de yaşanan gelişmelerin net bir şekilde gösterdiğini vurgulayan Işıkhan, şu açıklamalarda bulundu: “Gazze’de katledilen 15 bin insanın, yaralanan 35 bin kişinin hakkı, kıymetli katılımcılar, kimsenin umurunda değil. Dünyada adaletin tesisi, insan hak ve hukukunu koruma, güvenliği ve barışı sağlama iddiasıyla kurulmuş olan Birleşmiş Milletler’in gözü önünde bir soykırım gerçekleşti. 120 ülkenin sözü yerine ne yazık ki birkaç ülkenin sözü geçerli olmaktadır. Biz her zaman söylüyoruz, çocukların dahi canının korunamadığı bir dünyada hiç kimse kendini güvende hissetmemelidir. Biz işte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın her fırsatta ifade ettiği gibi ‘Dünya beşten büyüktür’ diyoruz. İşte bu yüzden her fırsatta daha adil bir dünya mümkündür, diyoruz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye olarak bizler tüm imkanlarımızla mazlumun ve masumun yanında olmaya devam edeceğiz ve bu hedefimizden bir milim sapma olmayacak. Ben buradan genç kardeşlerime şunu söylemek istiyorum. Sevgili gençler dünyanın halini görüyorsunuz. Sizler daha çok çalışmalı, kendinizi her bakımdan daha donanımlı hale getirmeli ve dünyada huzuru ve barışı tesis edecek tüm mekanizmalarda daha fazla yer ve inisiyatif almalısınız ancak bu şekilde hem ulusal hem de küresel ölçekte insanlığın geleceğini etkileyecek, her bir sorun alanını iş birliği, akıl birliği ve güç birliğiyle herkesin lehine olacak şekilde çözeceksiniz. Kan yerine mürekkebin aktığı, gözyaşının değil alınterinin yer aldığı bir sistemi inşa etmek siz kıymetli genç neslin elindedir. Ben buna yürekten inanıyorum.”
“Eğitim Anlayışımızı ve Programlarımızı Fütüristik Bir Perspektife Taşımanın Önemini Her Zaman Vurguluyoruz”
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı. Gazi Üniversitesi olarak eğitim anlayışlarını ve programlarını fütüristik bir perspektife taşımanın önemini her zaman vurguladıklarını ifade eden Yıldız, “Bugün burada bir araya gelmiş olan bu seçkin topluluğun geleceğin iş dünyasını şekillendirmek adına önemli bir misyona sahip olduğuna inanıyorum. Eğitimde fütüristik bir bakış açısını benimsemek öğrencilerimizin sadece günümüz ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda yarının zorluklarına da hazır olmalarını sağlamaktadır. Fütüristik iş kolları çalıştayı iş dünyasının gelişen dinamiklerini ve değişen ihtiyaçlarını analiz etmek, yeni fırsatlar ve trendler üzerinde düşünmek adına önemli bir platform sunmaktadır. Bu çalıştayın gençlerimizin gelecekteki iş fırsatlarına daha iyi hazırlanmalarına katkı sağlaması temennisiyle Gazi Üniversitesi olarak bu değerli etkinliği desteklemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Çalıştayda Ele Alınan Temalar Sadece Bugünümüzü Değil, Aynı Zamanda Geleceğimizi de Şekillendirecek Olan Konuların Temelidir”
Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Doç. Dr. Bilal Okudan konuşmasında çalıştayın gerçekleştirilmesine katkı sunan Bakan Işıkhan, Rektör Yıldız ve İŞKUR’a teşekkür etti. Çalıştay kapsamında ele alınacak konuların sadece bugünü değil, aynı zamanda geleceği de şekillendirecek olan konuların temelini oluşturduğunu kaydeden Okudan, “Yapay zeka ve robotik iş gücü, sürdürülebilir enerji ve yeşil teknolojiler, blokzincir ve kripto paralar, uzaktan çalışma ve dijital iş modelleri, nesnelerin interneti ve akıllı şehirler temaları sadece bugünümüzü değil, aynı zamanda geleceğimizi de şekillendirecek olan konuların temelidir. 15 farklı üniversitede sürdürdüğümüz planımız kapsamında gördük ki gençler her zaman değişimin öncüsü olmuştur. Hayal gücünüzle dünyayı dönüştüren ve bugün geleceği inşa etme sorumluluğunu daha güçlü bir şekilde hisseden sizleri Türkiye Gençlik Kulüpleri olarak her zaman destekleyeceğiz. Çalıştay tam da bu sorumluluğu üstlenmek, bilgi ve deneyimlerinizi paylaşmak, birbirimizden öğrenmek ve birlikte daha aydınlık bir yarını inşa etmek için organize edilmiştir. Teknolojiyi toplumsal hizmete dönüştüren, gençlerimizin liderlik yeteneklerini ortaya çıkaran bir vizyonun parçası olacak çalışmalarımızı gerçekleştirmeye yönelik gayretimiz sürecektir” ifadelerini kullandı.
Çalıştayın açılış töreni hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi. 3 oturum şeklinde planlanan çalıştay kapsamında Yapay zeka ve robotik iş gücü, sürdürülebilir enerji ve yeşil teknolojiler, blokzincir ve kripto paralar, uzaktan çalışma ve dijital iş modelleri, nesnelerin interneti ve akıllı şehirler temaları ele alındı.