14.05.2025 09:45:57

Hükümlü ve Yükümlülerin İş Hayatına Entegrasyonu İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR)  ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, eski hükümlülerin iş gücü piyasasına entegrasyonunu kolaylaştırmak ve toplumsal yaşamlarına katkı sağlamak amacıyla önemli bir iş birliği protokolüne imza attı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleşen imza töreni, iki kurum arasındaki iş birliğinin resmiyet kazandığı anlamlı bir etkinlik olarak dikkat çekti. Törene, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da katılım sağladı.

 

Bakan Işıkhan, protokolün amacına ilişkin yaptığı açıklamada,” İŞKUR aracılığıyla kadınlar, gençler, engelliler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler gibi dezavantajlı gruplar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini iş gücü piyasasına kazandıracak politika ve hizmetleri yerine getirdik. Sosyal katılımın önemli bir alanını oluşturan çalışma hayatıyla ilgili olarak da gerekli düzenlemeleri ve modelleri de peyderpey hayata geçirmekteyiz. Bu kapsamda bugün bakanlıklarımız arasında imzalanan Hükümlü ve Yükümlülerin İstihdamına Yönelik İş Birliği Protokolü hükümlü vatandaşlarımızın iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştıracak ve sosyal yaşamlarının geliştirilmesi noktasında önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” dedi.

 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İŞKUR Genel Müdürlüğü arasındaki iş birliği protokolünü çok önemsediğine vurgu yapan Işıkhan, “Protokol ile tahliyesine bir ay ya da daha az zaman kalan hükümlülerin çalışma hayatı ile ilgili bilgilendirilmesi ile istihdama erişim ve iş gücü piyasasının durumu, İŞKUR’umuzun sunmuş olduğu hizmetlere yönelik hem pratik hem de teorik anlamda bilgilendirmeye tabii tutulacaklardır. Bu kapsamda Bakanlık olarak Ceza ve İnfaz Kurumu yerleşkelerinde ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinde tahsis edilecek yerlerde İŞKUR’da görevli iş ve meslek danışmanlarımızın aracılığıyla hükümlü, tutuklu ve yükümlülere danışmanlık hizmeti vermeyi ayrıca bu kişilerle işe yerleştirme, İŞKUR’umuzun sayısız hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. İŞKUR’un kendi işini kurma yönündeki hibe destekleri hakkında nasıl başvurulacağı, gerekli koşulların neler olduğu, nasıl yönlendirilmesi gerektiği konusunda da iş ve meslek danışmanlarımız bu noktada bilgiler sunacaklardır” ifadelerini kullandı.

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise protokolün, ceza infaz sisteminin rehabilitasyon ve topluma kazandırma misyonuyla uyumlu olduğunu vurguladı. Tunç, “Bugün imzalayacağımız iş birliği protokolüyle hükümlüler tahliyelerine bir ay kala İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla birebir görüşebilecek, ceza infaz kurumlarında ve denetimli serbestlik müdürlüklerinde danışmanlık hizmeti alabilecekler. Ayrıca hükümlü ve yükümlüler için iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları konularında seminerler düzenlenecek.” şeklinde konuştu.

 

Protokolün uygulama detaylarına bakıldığında, tahliye öncesi ve sonrası süreçlerde eski hükümlülere yönelik bir dizi faaliyet planlanıyor. Ceza infaz kurumlarında düzenlenecek bilgilendirme seminerleriyle, hükümlüler İŞKUR’un iş bulma hizmetleri, mesleki eğitim kursları, girişimcilik destekleri ve işverenlerle bağlantı kurma olanakları hakkında bilgi sahibi olacak. Ayrıca, tahliye sonrası süreçte bireysel danışmanlık hizmetleri sunularak, eski hükümlülerin iş arama süreçlerinde iş ve meslek danışmanları tarafından rehberlik edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, işverenlerle iş birliği yapılarak eski hükümlülere yönelik istihdam fırsatlarının artırılması da protokolün öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.