“Kadın Gücü Projesi” Büyümeye Devam Ediyor
İŞKUR ve OPET , akaryakıt dağıtım sektöründe kadın istihdamının devamlılığı için protokol yeniledi.
Akaryakıt sektöründe kadın istihdamını artırmak ve “Mesleğin Cinsiyeti Olmaz” algısının toplumsal düzeyde benimsenmesi için Mart 2018'de başlatılan Kadın Gücü Projesi, sektörün çehresini değiştirmeye devam ediyor. İŞKUR ve OPET, bu kapsamda yeni bir protokole imza atarak 6 yıldan bu yana sektörde kadın istihdamı için gerçekleştirdiği çalışmaları etkin bir şekilde sürdürmeye devam edecek. Protokol uyarınca işe alım süreçlerinde OPET ve Sunpet bayileri İŞKUR istihdam teşviklerinden yararlanacak, kadınlar için özel eğitim ve mesleki gelişim programları oluşturulacak.
“İş Birliğimizi Daha İleri Seviyeye Taşıyoruz”
28 Mayıs tarihinde İŞKUR Genel Müdürlük binasında Genel Müdür Samet Güneş’in yanı sıra OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade ile her iki kurumdan yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuşan Güneş, OPET ile 2018 yılının mart ayında başlatılan “Kadın Gücü Projesi” kapsamında kadınların daha az yer aldığı akaryakıt dağıtım sektöründe kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüterek projenin başlangıcından bu yana sektörde kadınların daha fazla yer almasına yönelik önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi.
Kadın istihdamının artırılmasının Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Güneş, “Kadın istihdamı konusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ederek, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması ile çalışma hayatında aktif rol alabilmelerinin sağlanmasına katkıda bulunmak için Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve bu konuda çalışma gerçekleştiren ilgili Bakanlıklarımız ile iş birliği yaparak şubat ayında İş Pozitif Programımızı hayata geçirdik. Bu program kapsamında kadınların yetenek ve potansiyelini ortaya çıkarmak ve çalışma hayatının her alanında aktif hale gelebilmelerini sağlamak amacıyla hazırlanan ‘Her Meslekte Kadın Eli Projesi’ ile kadınların iş gücü piyasasında hiç yer alamadıkları ya da çok az yer alabildikleri alanlarda kadın istihdamını desteklemeyi amaçlıyoruz. Bugün de projemiz kapsamında OPET ile protokolümüzü yenileyerek iş birliğimizi daha da ileri seviyeye taşıyor, akaryakıt dağıtım sektöründe kadın istihdamının sürdürülebilirliğini desteklemeyi hedefliyoruz. Kadınların sektöre büyük katkı sunacağına dair inancımız tam.” dedi.
“Kadın Gücü, Daha Geniş Kitlelere Ulaşmaya Devam Edecek”
OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk de konuşmasında “Kadınların eşit fırsatlara sahip olmasının daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dünyanın temelini oluşturduğuna dikkat çekti. Öztürk, “OPET olarak toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı projemiz Kadın Gücü, ne mutlu ki tüm ön yargıları yıkarak ilerliyor. Proje ile birlikte sadece OPET istasyonlarında değil, tüm akaryakıt dağıtım sektöründe kadın istihdamının arttığını görüyoruz. Kadınlar ile birlikte sektörün çehresini değiştiren, güzelleştiren bu projeyi akaryakıt istasyonlarındaki anlayış tamamen değişene kadar sürdürmeye kararlıyız. 6 yıl önce İŞKUR ile imzaladığımız protokolü yenileyerek Kadın Gücü Projesi’ni daha da geniş kitlelere ulaştırmaya devam edeceğimize gönülden inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“Bayilerimizdeki Kadın Çalışan Sayısı 4 Bine Yaklaştı”
Kadının hayatın içinde her alanda var olmasının tüm toplumun refahı ve geleceği için büyük önem taşıdığına işaret eden OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade ise imza töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kadının istihdama katılmasının önündeki engelleri kaldırabilmek amacıyla Mart 2018’de başlatılan Kadın Gücü Projemizi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, EPDK ve İŞKUR desteğiyle güçlü bir şekilde hayata geçirdik. Proje kapsamında akaryakıt istasyonlarımızda en az iki kadın çalışan olması hedefiyle yola çıktık. Proje başlangıcında istasyonlarımızda 1.541 olan kadın çalışan sayısı, Nisan 2024 itibarıyla yüzde 140’ın üzerinde bir artışla 4 bine yaklaştı. Projemize başlarken İŞKUR ile imzaladığımız protokolü yenilemek üzere harekete geçtik ve bugün sektörümüz ve kadın istihdamı için önemli bir iş birliğine imza atıyoruz. Bu iş birliği için başta projemizin lideri Filiz Öztürk olmak üzere İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş ve süreçte yer alan herkese destekleri için teşekkürlerimizi iletmek istiyorum.”
Konuşmaların ardından İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk ve OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade protokol metnini imzalayarak kadın istihdamının akaryakıt sektöründe artırılması için iki kurum arasında devam edecek iş birliğinin hayırlı olmasını diledi.
Kadın Gücü Projesi ile Mart 2018’den Nisan 2024’e kadar istasyonlarda toplam çalışan kadın sayısı 1.541 kişiden 4 bine yaklaşarak yüzde 140’ın üzerinde artış sağlanırken, aynı dönemde istasyonlarda çalışan kadın istasyon müdürü 70 kişiden 140 kişiye, kadın akaryakıt satış yetkilisi sayısı 27 kişiden 1.063 kişiye ve kadın market satış yetkilisi 576 kişiden 1.630 kişiye yükseldi.
“İş Pozitif Kapsamında Önemli Mesafeler Kat Edildi”
İş Pozitif Programı kapsamında İŞKUR, programın hayata geçirilmesinden bu yana 206 bin 277 kadının işe yerleşmesine aracılık etti. İş ve meslek danışmanları, 362 bin 570 kadın ile bireysel görüşmeler gerçekleştirirken 16 bin 110 kadın iş kulübü, 21 bin 171 kadın engelli iş koçluğu hizmetinden faydalandırılırdı. Bu süreçte, 10 bin 307 kadın işbaşı eğitim programlarına katılarak mesleki tecrübe kazandı. Toplum yararına programlara ise 35 bin 950 kadın katılım sağladı.