“Meslek Danışma Komisyonu 1000. Mesleği Karara Bağladı”
Meslek Danışma Komisyonunun (MEDAK) 90. toplantısı Genel Müdürümüz Bekir Aktürk’ün başkanlığında gerçekleşti.
Mesleki rehberlik ve danışmanlık alanında görevleri ve/veya çalışmaları bulunan tüm kurum kuruluşları bir mutabakat çerçevesinde bir araya getirerek mesleklerin en doğru ve güvenilir şekilde tanımlanmasını sağlamak, kurumlar arası işbirliğini güçlendirmek ve bilgi alışverişini temin etmek amacıyla MEDAK’ın 90. Toplantısı 23 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak yapıldı.
Komisyonda 1000. meslek olarak geleceğin mesleklerinden biri olmaya aday olan “Yapay Zekâ Mühendisliği” onaya sunularak karara bağlandı. Yapay zekâ mühendisliği ile birlikte çocuk koruma ve bakım hizmetleri teknikeri, enerji teknikeri/elektrik enerjisi teknikeri, elektronik ticaret ve yönetimi uzmanı, makine zabiti/ sınırlı makine zabiti, hukuk büro yönetimi ve sekreteri, maden teknisyeni, sağlık turizmi işletmecisi, silah sanayi teknikeri, tapu ve kadastro uzmanı, ziraat mühendisi (tarımsal yapılar ve sulama)’nın bulunduğu 10 adet meslek bilgi dosyası daha görüşülerek onaylandı.
“Yapay Zekâ Mühendisliği Dönüşüm Sürecinin Bir Ürünü”
Komisyon Başkanı olarak bir konuşma gerçekleştiren Genel Müdürümüz Bekir Aktürk, “Bugüne kadar gerçekleştirilen MEDAK toplantılarında toplam 992 Meslek Bilgi Dosyası onaylanmış durumdadır. Bugün 1000. meslek olarak onayınıza sunduğumuz “Yapay Zekâ Mühendisliği” de bu dönüşüm sürecinin bir ürünüdür. Bilişim alanında yer alan ve geleceğin mesleklerinden biri olarak aday gösterilen yapay zekâ mühendisliği, günümüzde hayatımızı kolaylaştıran sesli asistan uygulamalarından güvenlik uygulamalarına kadar birçok alanda etkin bir biçimde rol oynamaktadır. Hem 1000. mesleğin hem de bugün onaylanması planlanan diğer 10 mesleğin işgücü piyasasına ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu. Aktürk sözlerini MEDAK ’ta geçmişten günümüze yer alan komisyon üyelerine ve toplantıda emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.
Başkanlığı ve sekretaryası İŞKUR tarafından yürütülen MEDAK üç ayda bir olmak üzere bir yılda toplam 4 kez toplanıyor. Komisyona İŞKUR’un yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Mesleki Yeterlilik Kurumu), Milli Eğitim Bakanlığı (Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü), Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK), Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonundan temsilciler katılıyor.