Milli İstihdam Seferberliği Tanıtım Toplantısı Adana’da Yapıldı
Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde organize edilen Milli İstihdam Seferberliği Tanıtım Toplantısı, Adana’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanımız Naci Ağbal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Müsteşarımız Ahmet Erdem, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, SGK Başkanı M. Selim Bağlı, Bakanlığımızın yöneticileri, Adana Sanayi Odası (ADOSA) Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Valisi Mahmut Demirtaş katıldı.
Bakanımız Sarıeroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada seferberliğin ikinci fazının ülkemize hayırlı uğurlu olmasını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği "artı 2 istihdam" hedefine 2018 yılı sonunda ulaşarak Türkiye'nin bu konuda yine rekor kıracağına inandıklarını dile getirdi.
Öncelik ve hedeflerinin istihdam olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti: "Milli İstihdam Seferberliği ile ilgili 2017 yılında hem çok önemli düzenlemeler hayata geçirildi hem de çok önemli başarılara imza atıldı. 15 Temmuz gibi ağır bir darbe girişiminin ardından yerimizde başka bir ülke olsaydı ayağa kalkması, yol yürümesi mümkün olmazdı. Biz işverenleriyle, işçileriyle, siyasetçileriyle birlik ve beraberlik içinde var gücümüzle çalışarak, o sürecin ülkemiz açısından hasarsız şekilde atlatılmasını sağladık. Böylesine bir sürecin ardından büyüme rekorlarımızı kırmaya devam ettik. Başlattığımız Milli İstihdam Seferberliği ile 1,5 milyon ek istihdam sağladık. Bu sürecin ardından Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından aralık ayında kamuoyuyla paylaşılan, iki ay önce de yasalaşan yeni teşviklerimizle iş dünyamızın istihdam oluşturma konusunda yenilikçi bakış açılarını içeren muazzam bir destek sağladık.
SARIEROĞLU “SON 10 YILDA YAKLAŞIK 7,5 MİLYONLUK İSTİHDAM ARTIŞI SAĞLADIK”
Sarıeroğlu, Türkiye’nin son 16 yılda çalışma hayatında bir başarı hikâyesi yazdığını vurgulayarak, “Bugün Türkiye 81 milyon nüfusuyla, 28 milyona ulaşmış istihdamıyla, 31 milyon iş gücüyle insan kaynağı anlamında en iyi ülke konumunda. Son 10 yıla baktığımız zaman, yaklaşık 7,5 milyonluk ilave istihdam sağlamışız. Avrupa Birliği’ne kıyasla istihdam artışında güçlü bir performans gösterdik. dedi.
Yüzde 7,4'lük bir büyüme rekoruna imza attıklarına dikkat çeken Sarıeroğlu, “ Şu an dünyanın en çok büyüyen ülkelerinden biri konumuzdayız. Attığımız güçlü adımlarla, ortaya koyduğumuz kararlı politikalarla, kapsayıcı, sürdürülebilir, dengeli büyüme performansımızın 2018 yılında da sürmesi konusunda her türlü önlemimizi almış durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.
Şubat dönemi iş gücü verilerine de değinen Sarıeroğlu, "Bu sene Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyon 210 bin kişilik ek istihdam sağlandı. Bu, sene sonuna kadar bu sürecin artarak devam edeceğinin göstergesi." dedi.
Bir yandan Zeytin Dalı Harekâtı’nı yürütürken diğer taraftan da rekor büyümeyi sürdürdüklerini dile getiren Sarıeroğlu, yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili, vergilerle alakalı, geçmişten bu yana konuşulan, tartışılan ve iş dünyası tarafından talep edilen reformları da arka arkaya hayata geçirdiklerini ifade etti.
YENİ NESİL İSTİHDAM TEŞVİKİ
Bakan Sarıeroğlu, istihdam teşviklerini, işverenlerin taleplerini dikkate alarak düzenlediklerini, sektör bazlı teşvik uygulaması modelini hayata geçirdiklerini ifade etti. Sarıeroğlu, ülkenin lokomotifi, büyüme performansı konusunda domino etkisi yaratan imalat sektörünü ve, dünyanın içinden geçmiş olduğu dijitalleşme, dönüşüm süreçlerinde son derece önemli olan bilişim sektörünü öncelikli sektörler olarak belirlediklerini söyledi.
Genelde prim desteği veya vergi desteği olarak gerçekleştirdiğimiz teşvik uygulamalarımızda yepyeni bir sayfa açıyoruz diyen Sarıeroğlu, ilk aşamada pilot olarak uygulayacakları, etki analizleri sonrasında gelecek sene de farklı politikalarla destekleyebilecekleri ücret desteğini bu dönemde vermeye başlayacaklarını belirtti.
Sarıeroğlu, yeni nesil ilave istihdam teşviki ile işverenlerimizin daha fazla yatırım, üretim, rekabet konusunda yanlarında olacaklarını söyledi.
Mesleki eğitim kursları ve iş başı eğitim programlarıyla da işverenlerin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayacak şekilde aksiyonlar geliştirdiklerini belirten Sarıeroğlu, kadınlara çocuk bakım desteği vermeye başlayacaklarını da ifade etti.
AĞBAL “KALKINMA ÖZEL SEKTÖR ELİYLE OLACAK
Maliye Bakanımız Ağbal ise yaptığı konuşmada, Adana'nın sanayisi ve ticaretiyle en kritik illerden olduğunu, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.
Türkiye'nin kalkınmasının özel sektör eliyle olacağını anlatan Ağbal, "Hükümet olarak ne ihtiyacınız varsa sizlerden aldığımız destekle bunları yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımızı da düşünüyoruz. 16 yıldır Türkiye ekonomisi çok farklı noktalara geldiyse çok ileri noktalara gittiyse sizlerin emeği ve gayreti, bizlerin de vermiş olduğu destekle oldu." diye konuştu.
Türkiye'nin önü açık, geleceği parlak diyen Ağbal, “ İleriye dönük en hızlı kalkınacak, en hızlı büyüyecek ülkelerin başında geliyor. Güçlü bir sanayimiz, genç bir nüfusumuz var, dinamik bir girişimciliğimiz var. Dünyada ne olursa olsun iş adamlarımız bunlara karşı büyük bir mücadele veriyor. Özellikle son 2 yıldır yatırımı, üretimi, istihdamı, ihracatı arttırmak için olağanüstü teşvikler ve destekler veriyoruz. Maliye Bakanı olarak verdiğimiz destekleri ben bile artık sayamıyorum. Yeter mi? Yetmez, daha fazla vermemiz lazım. İnşallah bunları hep birlikte yapacağız." dedi.
Vergi ve diğer alacakların yapılandırılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, yapılandırma konusunda herkese çağrıda bulunarak bu tarihi fırsatı kaçırmamalarını ifade etti.
Ağbal, her zaman iş dünyasının yanında olduklarını ve olacaklarını ifade ederek, "Gece-gündüz çalışacağız, üreteceğiz ve inşallah Türkiye'yi birlikte büyüteceğiz." ifadesini kullandı.
Toplantıda söz alan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise 2017 yılındaki Milli İstihdam Seferberliğinde Adana'nın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a verdiği sözü tuttuğunu, her işverenin en az bir istihdam sağladığını belirterek, şimdi ikinci faz kapsamında da destek beklediklerini söyledi.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken de Adana'nın, suyu, toprağı, verimliliği, istihdamdaki en önemli şey olan insanlara iş vermek kadar ulvi bir şeyi her zaman gerçekleştiren gönlü, eli bol çalışma hayatının duayenlerinin yaşadığı bir şehir olduğunu belirtti.
ADOSA Başkanı Zeki Kıvanç, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan İstihdam Seferberliği ertesinde 2017 yılında Adana'nın, üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini, o yıl için öngörülen 15 bin kişilik istihdam taahhüdünün 2,5 katından fazla, yaklaşık 40 bine yakın yeni istihdam sağlandığını belirtti.