22.09.2021 21:36:51

Azerbaycan Ve Türkiye Ortaklığında “Pandemi Sonrası Dönemde Kariyer Gelişimi Ve Başlıca Tercihler” Çalıştayı Gerçekleştirildi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Azerbaycan Devlet İstihdam Ajansı (DMA) ortaklığında düzenlenen “Pandemi Sonrası Dönemde Kariyer Gelişimi ve Başlıca Tercihler” konulu çalıştay Azerbaycan Devlet İstihdam Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Abbasbeyli ve Genel Müdürümüz Oğuz Kağan Güldoğan’ın açılış konuşmaları ile başladı.

 

Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) çatısı altında, çevrim içi düzenlenen çalıştayda COVID-19’un kariyer gelişimine etkisi, pandemi sonrası değişen beceri ihtiyaçları doğrultusunda yeni kariyer gelişimi seçenekleri ile iş arayanların değişen tercihleri ele alındı.

 

Genel Müdürümüz Güldoğan İstihdamın Korunmasının Öneminden Bahsetti

Açılış konuşmasında, pandemi döneminde yaşanan küresel sıkıntılarla birlikte işsizliğin, devletleri sağlık alanından sonra en çok zorlayan problemlerin başında geldiğini belirten Genel Müdürümüz Güldoğan; “İstihdamın korunması ve arttırılmasına ilişkin politikaların daha fazla önem kazanması kamu istihdam kurumlarının stratejik önemini daha çok artmıştır. Bu alanda, hızlı bir şekilde önlem alan ve aldığı önlemleri etkili bir şekilde uygulayan ülkeler, bu zor zamanları en az kayıpla atlatacaktır. Kısa çalışma, işsizlik ödeneği, işbaşı eğitim ve kariyer rehberliği gibi aktif ve pasif iş gücü piyasası önlemleri daha önemli bir hal almaktadır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Yaklaşık iki yıldır dünyanın COVID-19 salgınıyla mücadele ettiğine dikkat çeken Abbasbeyli ise, “COVID-19'un yarattığı olumsuz pandemi koşulları, iş gücü piyasasını tamamen farklı bir formata taşımış, uzaktan ve çevrim içi çalışma yönünde şekillendirmiştir. Bu durum hepimiz için büyük bir zorluk hâline gelmiştir” dedi.

 

Kurumumuz Tarafından Kariyer Rehberliğine Ve Danışmanlık Hizmetlerine Yönelik Sunum Yapıldı

Çalıştayın devamında, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) temsilcisi ve kariyer danışmanlığı alanında İstihdam Uzmanı olan François Dumora ve DMA Kariyer Rehberliği Daire Başkanı Toghrul Alakbarov tarafından gerçekleştirilen sunumlarda, kariyer danışmanlığına ilişkin küresel yaklaşımların yanı sıra, kamu istihdam kurumlarının geçirmekte olduğu teknolojik dönüşümlerle birlikte uzaktan erişim imkânları, yeni hizmet sunum modelleri ile kişilerin değişen yaklaşımları ve davranış biçimleri ele alındı.

 

Kariyer rehberliğine ve danışmanlık hizmetlerine yönelik ülkemizin deneyimleri ve Kurumumuzun bu alandaki yenilikçi çalışmaları ise İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanlığımızda görevli İstihdam Uzmanımız Ramazan Beğboğa tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir sunumla katılımcı ülkelerle paylaşıldı. Sunumlar sonrasında katılımcıların sorularının cevaplandığı ve diğer ülkelere ilişkin deneyimlerin paylaşıldığı tartışma bölümü birlikte ile çalıştay tamamlandı.