29.08.2024 22:21:04

İşgücü Uyum Programı Tanıtım Toplantısı Düzenlendi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen İşgücü Uyum Programı (İUP) Tanıtım Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın teşrifleriyle İŞKUR Genel Müdürlük Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

İŞKUR’un aktif işgücü programı kapsamında özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlamak amacıyla hayata geçirilen İşgücü Uyum Programı Tanıtım Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Işıkhan’ın yanı sıra üst düzey yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, İşgücü Uyum Programı’nın; vatandaşların ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Yatırım ve üretimle büyüyen, istihdam ve ihracatla güçlenen bir Türkiye için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yeni politikalar ve projeler geliştirmeye devam edeceklerini belirten Yılmaz, “Bugün tanıtımını yaptığımız, işsizlikle mücadelede önemli bir araç olarak öne çıkacak olan İşgücü Uyum Programı’nın; vatandaşlarımızın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamasını hedefliyoruz.” dedi.

“Program İle Çalışma Hayatında Vatandaşlarımıza Yeni Fırsatlar Sunulacak”

Programın eylül ayında açıklanacak olan 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program hedefleriyle de örtüşeceğine vurgu yapan Yılmaz, “ İşgücü Uyum Programı’nın merkezinde, iş gücü piyasasından uzak kalmış ancak potansiyeli olan vatandaşlarımızı; özellikle kadınları ve gençleri iş dünyasına entegre etmek var. İşgücü Uyum Programı’yla insanımıza farklı mesleklerin, beceri ve girişimciliğin kapılarını açarken kariyerlerine ilk adımlarında da destek olacağız. Program ile çalışma hayatında vatandaşlarımıza yeni fırsatlar sunulacak, eğitimler almaları ve aynı zamanda tecrübe kazanmaları sağlanacak. İşgücü Uyum Programı kapsamında çalışma hayatına adım atan vatandaşlarımız yarı zamanlı çalışma hakkına sahip olacak. Bu yeni yaklaşımla, hem işgücü piyasamızı daha dinamik hale getirecek hem de vatandaşlarımızın kariyerlerinde sağlam adımlar atmalarını sağlayacağız. İşgücü Uyum Programı’nın geliştirilmesinde emeği geçen başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Işıkhan'a, ekibine ve Türkiye İş Kurumu çalışanlarına teşekkür ediyorum." dedi.

“İŞKUR'un Son 20 Yıldaki Dönüşümü Takdire Şayandır”

Genel eğitim sisteminin yanı sıra; İŞKUR'un düzenlediği eğitim ve kursların, iş gücünün niteliğini artırmaya ve milyonlarca kişiyi iş ya da işletme sahibi yapmaya devam ettiğini ifade eden Yılmaz, "İŞKUR'un son 20 yıldaki dönüşümü takdire şayandır. Bugün diğer çalışmalarına yeni bir program ekleyerek yoluna devam ediyor. Bugün lansmanını yaptığımız 'İşgücü Uyum Programı'yla insanımıza farklı mesleklerin, beceri ve girişimciliğin kapılarını açarken, kariyerlerine ilk adımlarında da destek olacağız. 'İşgücü Uyum Programı'; iş gücü piyasasından uzak kalmış vatandaşlarımız, özellikle kadınlar ve gençler için önemli bir fırsattır. Bu programın merkezinde, iş hayatına katılım sağlayamamış; ancak potansiyeli olan vatandaşlarımızı iş dünyasına entegre etmek var. Program ile çalışma hayatında vatandaşlarımıza yeni fırsatlar sunulacak, eğitim almaları ve aynı zamanda tecrübe kazanmaları sağlanacak. Eğitim konuları finansal okuryazarlıktan etkili iletişime, iş sağlığı ve güvenliğinden kariyer yönetimine geniş bir yelpazede kişisel gelişim imkanı sunacaktır" dedi.

“İŞKUR İş Gücü Piyasasının Dinamikleri Doğrultusunda Politikalar Geliştiren Rehber Niteliğinde Bir Kurum”

Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Işıkhan,  İŞKUR'un iş gücü piyasasının dinamikleri doğrultusunda politikalar geliştiren rehber niteliğinde bir kurum olduğunu belirterek kurumun bu misyon çerçevesinde istihdamın artırılması, iş gücüne katılım oranlarının yükseltilmesi ve iş arayan vatandaşların niteliklerinin iş piyasasıyla uyumlu hale getirilmesi için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi.

Kamu olarak, özel sektöre rehberlik etmenin ve ihtiyaç duyulan dönüşümün öncüsü olmanın en önemli görevlerinden olduğunu ifade eden Işıkhan, İŞKUR öncülüğünde hayata geçirecekleri program ve projelerle, istihdamı artırmaya ve iş gücünü daha nitelikli hale getirmeye gayret edeceklerini bildirdi.

Işıkhan, iş gücü piyasasında kırılgan gruplar olan kadınlar, gençler ve engelliler gibi özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere tüm toplum kesimlerinin olumsuz şekilde etkilenmemesi için ciddi sorumluluklarının olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da en çok önemsediği konuların başında kadınların istihdamı geldiğini anımsatan Işıkhan, Bakanlık olarak geçtiğimiz şubat ayında hayata geçirdikleri "İş Pozitif Kadın İstihdam Programı" kapsamında 430 bin kadının işe yerleşmesine aracılık ettiklerini ve bu sayının her geçen gün arttığını bildirdi.

Işıkhan, bu programın benzerini gençler için de devreye alacaklarını ve bu konuda çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

"Kadın ve Gençlerin İstihdamına Katkı Sağlayacak"

Bugün tanıtımı yapılan İşgücü Uyum Programının da kadın ve gençlerin istihdamına katkı sağlayacak bir program olacağını kaydeden Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

"İşgücü Uyum Programının en önemli amaçlarından birisi, çalışmayan ve üretmeyen insan kaynağını, çalışma hayatına alıştırarak üretime katılmasını sağlamaktır. İşgücü Uyum Programı kısaca, özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin iş gücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla düzenlenen programlardır. Bu programın nihai hedefi, iş gücüne katılımı ve istihdamı artırmaktır. Bu programın merkezinde, iş hayatına çeşitli nedenlerle katılım sağlayamamış ancak çalışma potansiyeli olan vatandaşlarımızı iş dünyasına entegre etmek bulunmaktadır. Esnek ve kısmi katılım modeliyle vatandaşlarımızın, özellikle gençlerimizin, öğrencilerin, kadınların ve uzun süre işsiz kalmış vatandaşlarımızın üretken bir yaşama geçmelerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz."

Programın, vatandaşları iş hayatına hazırlayarak yeteneklerini geliştirmelerine, mesleki beceriler kazanmalarına ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etmelerine olanak sağlayacağını dile getiren Işıkhan, iş ve özel yaşam dengesini sağlamada sıkıntı çektiği için istihdama katılmada sorunlar yaşayan gruplar için çalışma hayatına uyumu destekleyen bir program da olacağını kaydetti.

Işıkhan, programdan faydalananların isterlerse aynı anda başka işlerde de çalışabileceklerini belirterek, özellikle kadın ve gençler için iş hayatına katılımı teşvik eden bir program olacağını bildirdi.