İŞKUR 12. Olağan Genel Kurulu Düzenlendi
Depremin Yaralarının Sarılması ve İkiz Dönüşüme Hazırlık” ana temasıyla toplanan İŞKUR 12. Olağan Genel Kurulu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın teşrifleriyle düzenlendi.
İŞKUR’un gelecek iki yıldaki istihdam politikalarına yön verecek 12. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Bakan Yardımcıları Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, Dr. Adnan Ertem, Av. Ahmet Aydın, Faruk Özçelik, İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu(TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Delibaş, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İç Anadolu Bölge Başkanı Tayfun Görgün, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, HAK İşçi Sendikaları Konfederasyonu(HAK-İş) Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert, ÇSGB ile diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri, sosyal taraflar ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Işıkhan, 12. Olağan Genel Kurulun İŞKUR Genel Müdürlüğü başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve çalışma hayatı için hayırlı olmasını diledi. İŞKUR’un 2024 yılında 78. kuruluş yıldönümünü kutlayacağını belirten Işıkhan, “İŞKUR kurulduğu günden bu yana her dönem ülkemiz iş gücü piyasasının en önemli aktörü olmuştur. Yıllardır aziz milletimizin istihdamına, aş ve işte buluşmasına vesile olmuş ülkemizin en köklü kuruluşlarından bir tanesidir İŞKUR. Yürüttüğü aktif ve pasif iş gücü programlarıyla iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına en hızlı cevap veren bir kurum olduğu da herkes tarafından bilinmektedir” dedi.
“İŞKUR 21 Yılda 13.4 Milyon Kişinin İşe Yerleşmesine Aracılık Etti”
Bakan Işıkhan, İŞKUR’un yürüttüğü en önemli faaliyetlerin başında işe yerleştirmeye aracılık hizmetinin geldiğini söyledi. Işıkhan, 2002’den bu yana kurumun 13,4 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiğini, bu işe yerleştirmelerin yüzde 94,5’inin özel sektör iş yerlerinde gerçekleştiğini vurguladı. Işıkhan sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 yılı itibarıyla 1,1 milyon kişinin işe yerleşmesine aracılık etmiş durumdayız. Bildiğiniz gibi dünyanın özellikle son yıllarda içerisinden geçtiği en kritik süreçlerden birisi salgın süreciydi. Bu sürecin etkileri en fazla çalışma hayatında hissedilmiş ve hâlâ devam eden değişim ve dönüşümlere sebep olmuştur. Dolayısıyla iş gücü piyasasının işçi ve işveren tercihlerinin dönüştüğü, yeni iş alanlarının ortaya çıktığı bir kırılım meydana geldi. Hemen ardından ülkemizde yaşanan doğal afetlerin de etkisiyle istihdam ve iş gücü piyasası yeni bir dalgalanma yaşadı. Tüm bu zor zamanlarda tek bir insanımızın dahi mağduriyet yaşamaması adına gece gündüz çalışan yüz akı kurumlarımız sayesinde hamdolsun ki süreci en iyi şekilde yönettik. Salgın şartlarında ve 6 şubat depremlerinde cansiparane bir şekilde çalışan İŞKUR personelimize ve il müdürlüklerimize buradan ayrıca şükranlarımı sunmak isterim. Sizler insana hizmet gibi oldukça mühim ve hassas bir görevi yerine getiriyorsunuz. İş arayanlarımızın, çalışanlarımızın ve işverenlerimizin sizlerden beklentileri oldukça yüksek. Milletimize hizmet noktasında bizleri hiçbir zaman mahcup etmediniz. Bundan sonraki dönemlerde de mahcup etmeyeceğinize yürekten inanıyorum.”
“İŞKUR’u İleriye Hep Birlikte Taşıyacağız”
Bakan Işıkhan, konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği Türkiye Yüzyılı hedeflerine vurgu yaptı. Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’nda İŞKUR’u ülkemiz için daha ileriye inşallah hep birlikte taşıyacağız. Önümüzdeki dönemlerde İŞKUR’umuzu bir dünya markası haline getireceğiz. Dünya markası haline getirirken de dijitalleşmeye önem vereceğiz” diye konuştu.
Işıkhan, konuşmasını Genel Kurulun gerçekleşmesinde emeği geçen İŞKUR ve sosyal paydaşlara teşekkür ederek tamamladı.
“Yeni Dönemde Gençlerin Ayağına Gideceğiz”
Genel Müdür Samet Güneş, Genel Kurul kapsamında sosyal paydaşlarla ortak anlayış içerisinde İŞKUR’un gelecek iki yılda uygulayacağı politikaların belirleneceğini ifade etti. 11. Genel Kuruldan bu yana Türkiye’nin yaşadığı pandemi ve deprem felaketlerinin iş gücü piyasasını olumsuz etkilemesine rağmen geçen 3 yıllık süre zarfında işsizlik oranlarında ciddi bir iyileşmenin yaşandığına dikkat çekti. Güneş, “2020 yılında genç işsizliği oranı yüzde 25 iken yüzde 16 seviyelerine kadar geriledi. Genel işsizlik rakamlarında da yüzde 8,5 seviyesine kadar bir iyileşme kaydettik” dedi.
Son iki yılda İŞKUR olarak dijitalleşmeye önem verdiklerini kaydeden Güneş, tüm kurum faaliyetlerini dijital ortama aktardıklarını vurguladı. Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: “12. Olağan Genel Kurul çalışmaları kapsamında depremin yaralarının sarılması ve ikiz dönüşüm konularını detaylı bir şekilde ele aldık. Özel politika gerektiren gruplara yönelik tedbirlerin alınması, beceri odaklı dönüşümün sağlanması, paydaşlarla iş birliğinin geliştirilmesi, ikiz dönüşüm ve sosyal korumanın artırılması konularına eğildik. Biz yeni dönemde gençlerin ayağına gitmeyi hedefliyoruz. Yani İŞKUR'da iş ve meslek danışmanlarımızın işsizleri beklemesini değil, bizzat onların bulunduğu noktalara gitmesini ve onlara hizmet sunmasını hedefliyoruz. Ayrıca, her hanede bir çalışan olmasını önemsiyoruz. Bunun için çaba sarf edeceğiz. İşsizlik sigortasından faydalanma koşullarını iyileştirip, kolaylaştırıcı tedbirler alıp, pasif ödemelerimizin sosyal koruma misyonunu ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Teknoloji ve bu teknolojinin ortaya çıkardığı olanakları en iyi şekilde kullanıp vatandaş odaklı bir hizmet sunumunu hedefliyoruz. Genel kurulumuza katkı veren tüm paydaşlarımıza kıymetli fikirlerini bizlerle paylaştıkları için şükranlarımı sunuyorum. Bu organizasyonda emeği geçen çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.”
Güneş, sözlerini Gazze’de yaşanan insanlık dramına değinerek noktaladı. Bölgede yaşananları tüm insanlığın izlemekle yetindiğini, 75 gündür süren savaş neticesinde 20 bin Filistinli’nin hayatını kaybettiğini söyledi. Cumhurbaşkanımızın dik duruşuyla birlikte dünya kamuoyunda da artık bu rahatsızlığın dile getirilmeye başlandığına dikkat çeken Güneş, Gazze ve Filistin’de adil bir barışın ve acil bir ateşkesin sağlanmasının en büyük beklentileri olduğunu vurguladı.
Genel Müdür Güneş’in konuşmasının ardından TOBB, TİSK, DİSK, Türk-İş, HAK-İş ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcileri de gerçekleştirdikleri konuşmalarda Genel Kurulun iş gücü piyasası ve çalışma hayatı için önemine değinerek, alınacak kararların ülkemize ve İŞKUR’a hayırlı olmasını dilediler.
İŞKUR Genel Kurulu Nedir?
Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu; devletin ekonomik ve sosyal politikalarına uyumlu ulusal istihdam politikasının oluşturulmasına yardımcı olmak, uygulanan politikalardaki dönem içindeki gelişmeleri değerlendirmek, istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve önerilerde bulunmak, İŞKUR’un dönem faaliyet raporunu görüşmek, Kurumun hizmetlerini iyileştirici önerilerde bulunmak üzere iki yılda bir olağan toplantısını yapmaktadır. Genel Kurul; Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük ve İl İstihdam Kurullarıyla birlikte İŞKUR’u oluşturan dört organdan biridir.
İŞKUR 12. OLAĞAN GENEL KURULU’NDA ALINAN KARARLAR
Ana Tema: Depremin Yaralarının Sarılması ve İkiz Dönüşüme Hazırlık
Tema 1: Özel Politika Gruplarını Kapsayıcı Faaliyetlerin Yaygınlaştırılması.
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetleri aracılığıyla kadınlar başta olmak üzere ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin iş gücü piyasasına katılımlarını artırmak adına çeşitli platformlarda tanıtım faaliyetleri yapılacaktır.
- Gençlere yönelik Kurum hizmetlerinin tanıtımına ilişkin platform geliştirilecektir.
- İş gücü piyasasında yaşanan dönüşümle birlikte yeni becerilerle donatılmış kadın iş gücünün çalışma hayatının her alanında temsiliyetinin artırılması hedefi doğrultusunda, "Her Meslekte Kadın Eli" teması ile özelleştirilmiş kurs, program veya projeler düzenlenecektir.
- Engellilerin iş gücü piyasasına katılımlarını kolaylaştırmaya yönelik olarak başta mesleki eğitim ve kendi işini kurma hibe desteği olmak üzere; yapılan iş, sektör, engel türü de dikkate alınarak gerçekleştirilecek mevzuat düzenlemeleriyle mevcut hizmetler geliştirilerek uygulanmaya devam edecektir.
- Engelli bireylerin sürdürülebilir şekilde istihdam edilmesi amacıyla yürütülmekte olan Engelli İş Koçluğu hizmetleri geliştirilerek, işe girişten sonra da engel gruplarına daha kapsamlı destek sunulacaktır.
- Özel politika gerektiren gruplara yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunmak amacıyla yürütülen İş Kulüpleri faaliyetleri etkin kullanılarak istihdamında zorluk çekilen ve işsiz kalma riski yüksek olan bireylerin bu faaliyetlerden yararlanması sağlanacaktır.
- 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerde iş gücü piyasasının yeniden inşasına yönelik Kurum hizmetlerinin özelleştirilerek uygulanması sağlanacaktır.
- Mevcut istihdam teşvikleri değerlendirilerek özel politika gerektiren grupları önceleyen yeni teşviklere ağırlık verilerek teşvik sisteminin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulması sağlanacaktır.
Tema 2: Beceri Odaklı Dönüşüm.
- Genç iş gücü potansiyelinin efektif kullanımının artırılması amacıyla gençlerin beceri ve yetenek ihtiyaçlarıyla uyumlu aktif iş gücü piyasası programlarının kapsamı genişletilecektir.
- Türk Meslekler Sözlüğü'nde yer alan mesleklere ilişkin yürütülen iş analizi çalışmalarını kapsayan Beceri Envanteri Projesi'nin sonuçları bir platform aracılığıyla kamuoyunun istifadelerine sunulacaktır.
- İşe yönlendirilen kişilerin işe yerleştirilememe nedenleri üzerine ülke geneli bir araştırma yapılarak beceri odaklı eşleştirme sisteminin daha etkin hale getirilmesi sağlanacaktır.
- Yeşil işler ve bu işleri icra edecek kişilerde aranan becerilerin belirlenmesi amacıyla paydaşlarla çalışmalar yürütülecektir.
Tema 3: Paydaşlarla İş birliği Mekanizmalarının Geliştirilmesi.
- Stratejik alanlarda iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu ara elaman ve nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması amacıyla üniversiteler, teknokent yönetimleri ve diğer paydaşları da içeren iş birliğini gerçekleştirmeye yönelik yeni mesleki eğitim modelleri geliştirilecektir.
- Deprem bölgesi başta olmak üzere işyeri ziyaretlerinde, ziyaretin faaliyete dönüşmesini dikkate alan sistematik bir yaklaşım benimsenecektir.
- Üniversitelerin kariyer merkezleri ile yürütülen iş birliği mekanizması geliştirilerek nitelikli iş gücüne yönelik rehberlik faaliyetleri yoğunlaştırılacaktır.
- İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarının etkinliğinin artırılmasına yönelik mevzuat ve uygulama içeren düzenlemeler yapılacaktır.
- "Sosyal diyalog yaklaşımı çerçevesinde ilgili tüm tarafların deprem bölgesindeki çalışma hayatına ilişkin politika oluşturma ve uygulama süreçlerine aktif katılımları sağlanacaktır.
- Kariyer rehberliği çerçevesinde CBİKO, MEB, YÖK, İŞKUR ve diğer paydaşlarla iş birliğinde ortak faaliyet mekanizmaları geliştirmeye yönelik çalıştaylar düzenlenecektir.
- İş arayan ve işvereni bir araya getiren kurum kuruluşlar ve özel istihdam büroları ile ortak çalışma platformu kurularak iş arayanların açık işlere tek noktadan erişimini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca tarım sektörü başta olmak üzere, kayıtlı istihdamı artırmaya yönelik aracılık faaliyetleri etkin şekilde yürütülecektir.
- Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından "Yetenek Kapısı" platformu üzerinden, daha fazla öğrenci ve mezunun iş gücü piyasası ile etkileşimlerini güçlendirmek ve istihdam edilebilirliklerini desteklemek amacıyla kariyer danışmanlığı hizmeti sunulmaya devam edilecektir. YTNK TV platformuna iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerine ilişkin içerikler üretilecek ve yüklenecektir.
- İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulu'nda İŞKUR tarafından yapılan tematik araştırmaların sunumu yoluyla yeni politikalara yönelik istişareler gerçekleştirilecektir.
- İş gücü piyasasında önemli yer tutan KOBİ'lerin ihtiyaçlarına yönelik iş gücü piyasası araştırmaları düzenlenecektir.
- Uzaktan Eğitim Kapısı Platformu üzerinden iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinin geliştirilmesi için ihtiyaç temelli eğitim programları düzenlenecektir.
- Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin koordinasyonunda ilgili tüm paydaşlarla Ulusal Staj Programı ve Yetenek Kapısı Platformu kapsamında, üniversite öğrencilerinin özel sektördeki staj ve erken dönem kariyer imkânlarına (iş gölgeleme, yönderlik vb.) daha kolay ulaşmaları sağlanacaktır.
Tema 4: İkiz Dönüşüm
- Sürdürülebilir bir gelecek inşası için ikiz dönüşümün meydana getireceği işler ve bu işlerin istihdam potansiyeli becerilerin analizine yönelik çalışmalar ile tespit edilerek, ilgili sektörlerde ihtiyaç duyulan yeni becerilerin kazandırılmasında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları etkin bir araç olarak kullanılacaktır.
- İkiz dönüşüm çerçevesinde, geleceğin mesleklerini de içerecek şekilde gençlerin kariyer planlamasına yön verecek faaliyetler yaygınlaştırılacaktır.
- Tematik ve sektörel sanal istihdam fuarları artırılarak iş gücü piyasası arz talep dengesinin sağlanmasına katkıda bulunulacaktır.
- Engelli vatandaşlarımızın da erişimini sağlayacak şekilde Kurum hizmetlerine dijital ortamda erişimin artırılmasına yönelik mevcut çalışmalar geliştirilerek dijitalleşme oranı azami düzeye çıkartılacaktır.
- İş gücü piyasasına yönelik tematik alanlarda araştırmalar yoğunlaştırılarak ortaya çıkan sonuçlar politika geliştirme süreçlerinde değerlendirmeye alınacaktır.
- Nesnelerin interneti ve bilgi toplumu merkezli yapay zekâ teknolojisinin hakim olduğu mesleklerin tanımlanması ve bu kapsamda aktif iş gücü piyasası programlarının çeşitlendirilmesi sağlanacaktır.
- İş gücü piyasasında yaşanan dijital dönüşüme uyum sağlayacak şekilde kariyer planlaması ve geleceğin meslekleri hakkında başta DABİS, Yetenek Kapısı, YTNK TV ve e-insan olmak üzere çeşitli platformlar üzerinden ilgili paydaşlar ile birlikte bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecektir.
- Sürdürülebilir bir gelecek inşası için ikiz dönüşümün meydana getireceği işler ve bu işlerin istihdam potansiyeli Beceri Haritası projesi ile tespit edilerek, ilgili sektörlerde ihtiyaç duyulan yeni becerilerin kazandırılmasında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları etkin bir araç olarak kullanılacaktır.
- Dijital dönüşüme uygun olarak uzaktan çalışma ve alternatif çalışma yöntemlerine ilişkin kariyer danışmanlığı hizmetlerinin geliştirilmesi çalışması yapılacaktır.
- Öğrencilerin ve yetişkinlerin kariyer planlamalarına destek olmak amacıyla yeni test bataryaları geliştirilecektir.
- İş arayanlara bireyselleştirilmiş hizmet sunmak amacıyla, iş arayanların profillerinin çıkarılarak hizmet sunulmasını sağlayacak "Danışmanlıkta Profilleme Yaklaşımı" hayata geçirilecektir.
- Kurum karar vericilerinin kanıta dayalı politika geliştirebilmesini teminen, çalışma hayatına ilişkin veriler kullanılarak bütünleşik karar destek sistemi kurulacaktır.
- Kurum istatistik altyapısının geliştirilerek, kamuoyuna açık verilerin dinamik sorgulama ekranları ile erişilebilir olması sağlanacaktır.
- Mali otomasyon çalışmaları yapılarak İşsizlik Sigortası Fonu kullanımında hesap verilebilirlik artırılacaktır.
- Zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlamak adına ön danışmanlık faaliyeti yapay zekâ teknolojisiyle geliştirilerek sanal danışmanlık sistemi kurulacaktır.
Tema 5: Sosyal İçerme/Koruma
- Pasif iş gücü programlarının yararlanma şartları revize edilerek daha etkin bir sosyal koruma sağlanacaktır.
- Sosyal yardım istihdam bağlantısı kapsamında sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama kazandırılmasına yönelik faaliyetler genişletilecektir. Bu kapsamda Kurum hizmetlerinde haneyi önceleyen bir yaklaşıma geçilecektir.
- Deprem bölgesinde istihdama dönüş programı hayata geçirilecektir.