İstihdam Desteği Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı
Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Dünya Bankası teknik desteği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İŞKUR tarafından uygulanan İstihdam Desteği Projesi (İSDEP) Kapanış Toplantısı 15 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.
2018 yılından bu yana yürütülen İSDEP’in kapanış toplantısına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Cenk İleri, İŞKUR Genel Müdür Yardımcıları Varol Dur, Samet Güneş ve Cezmi Yarımdağ, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, Dünya Bankası İnsani Kalkınma Program Lideri Heba Elgazzar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR üst yöneticileri, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Kızılay, uluslararası kuruluşlar ve sosyal paydaşlardan temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Cenk İleri, Türkiye’nin çevre ülkelerde meydana gelen olaylar neticesinde oluşan kitlesel göç sebebiyle ülkemize gelen kişilere insani yardım elini uzattığını belirterek başta barınma olmak üzere bu kişilerin sosyo-ekonomik haklara erişimini sağladığını söyledi.
“Proje Başarıyla Tamamlandı”
İstihdam Desteği Projesi’nin 2022 yılının sonu itibariyle başarıyla tamamlandığını kaydeden İleri, “Bu projeyle özel koruma gerektiren grupların istihdam edilebilirlikleri artırıldı. Ayrıca İŞKUR’un ve Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü’nün kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi sağlandı. Burada açıkça ifade etmek isterim ki bugüne kadar iş gücü piyasasına yönelik uygulanan projelerde hedeflenenden daha çok faydalanıcıya ulaşılmasında İSDEP en başarılı projelerden birisidir. Hem kalıcı istihdama geçiş oranlarında hem de genel faydalanıcı sayılarında çok önemli bir başarı elde etmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Bu Proje İSDEP-2’ye Kılavuz Olacak”
İstihdam Desteği Projesi’nin 26 Ekim 2022 tarihinde açılışı yapılan, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, İŞKUR ve Türk Kızılayı’nın uygulayıcısı olduğu, Adana, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa illerine ek olarak Bursa, İzmir, Kocaeli ve Konya illerinde de uygulanacak İSDEP-2’ye kılavuz olacağının altını çizen İleri, bu projede kazanılan tecrübeleri yeni döneme aktaracaklarını ve daha büyük başarılara imza atmayı amaçladıklarını ifade etti.
“Gurur Duyduğumuz Bir Uluslararası Projeye İmza Attık”
İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Varol Dur, konuşmasında İSDEP’in İŞKUR’un bugüne kadar uyguladığı en büyük uluslararası proje olduğuna dikkat çekti. Projeden 37.000 kişinin yararlandırıldığının bilgisini paylaşan Dur, “Sonuç olarak gurur duyduğumuz bir uluslararası projeye imza attık. Bu kapsamda dil kurslarından mesleki eğitim faaliyetlerine kadar çok sayıda uygulama gerçekleştirdik. Hizmetlerimizden yararlanan yaklaşık 19.000 kişi kayıtlı şekilde istihdama devam etti. Oldukça etkin ve verimli bir proje uygulandığını söylemek mümkün” diye konuştu.
“İl Sayısı 4’ten 8’e Çıkacak”
Genel Müdür Yardımcısı Dur, İSDEP-2’ye İzmir, Konya, Bursa ve Kocaeli illerinin de dahil edildiğini söyledi. Dur, “ Artık 4 değil, 8 ilde aktivitelerini yürüteceğimiz İşgücü Piyasasına Geçişin Desteklenmesi Projesine (İSDEP-2) başlıyoruz. Yine doğrudan kayıtlı istihdamı hedefleyen, insanların mesleki kabiliyetlerini artırmayı önceliklendiren bir projeyi uygulayacağız. Doğrudan insanların hayatlarına dokunacağız. Bu anlamda önümüzdeki dönemde bu projeyi uygulayacağımız 8 ilden gelen arkadaşlarıma da huzurlarınızda başarılar dilemek isterim. Umuyorum başarılı bir uygulama dönemi geçirir, 3 sene sonra tekrar bir kapanış toplantısında sonuçları sizinle paylaşma şansını elde ederiz” dedi.
“Uygulayıcı Kurumları Tebrik Ederim”
Projenin kapanış toplantısında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, İSDEP sayesinde çok sayıda yararlanıcıya erişim sağlandığını belirtti. Proje kapsamında uygulanan beceri eğitim kursları ve uygulamalı eğitim programları ile katılımcıların yetkinliklerinin artırıldığını kaydeden Guirkinger, “Proje sayesinde insanlara profesyonel eğitimler verildi. Bu kişilerin yetkinlikleri artırıldı. Böylece iş gücü piyasasına katılma şansını yakaladılar. Ben bu noktada uygulayıcı kurumları tebrik ediyorum. Pandeminin zorlu koşullarına rağmen proje faaliyetleri aksamadan devam etti.” Diyerek konuşmasını tamamladı.
“El Ele Verip Bir Dönüşüm Sağladık”
Dünya Bankası İnsani Kalkınma Program Lideri Heba Elgazzar, İSDEP sayesinde iş gücü piyasasında önemli bir dönüşüm sağlandığını vurguladı. Elgazzar, “İSDEP hedef kitlenin istihdamını sağlayan bir proje oldu. Faydalanıcılar, dezavantajlı gruplar arasında sayılmalarına rağmen proje kapsamında düzenlenen programları tamamladıktan sonra işe yerleştirildiler.. Türkiye tüm dünyaya bu dönüşümün gerçekleşebileceğini gösterdi. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederim” dedi.
Konuşmaların ardından projenin uygulama aşamasında görev alan İŞKUR İstanbul, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa İl Müdürlüklerine plaket takdim edildi. Toplantının ilk bölümü hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.
Kapanış toplantısının ikinci bölümü İŞKUR Dış İlişkiler ve Projeler Dairesi Başkanı Oğuzhan Küpeli ile Uluslararası İşgücü Genel Müdür Yardımcısı Metehan Özcan’ın teknik sunumlarıyla devam etti.
“İSDEP Nedir?”
Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Dünya Bankası teknik desteği ile yürütülen İstihdam Desteği Projesi (İSDEP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda İŞKUR tarafından uygulanmaktadır. İki bileşenden oluşan projenin pilot illeri arasında İstanbul, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa bulunmaktadır.
2018 yılından bu yana yürütülen projenin birinci bileşeni kapsamında pilot illerde; kayıt ve danışmanlık hizmetleri verilmiş, Uygulamalı Eğitim Programları, Beceri Eğitim Kursları ve Türkçe Dil Kursları düzenlenmiştir.
Proje süresince 37.000’den fazla yararlanıcı proje kapsamında finanse edilen aktif işgücü piyasası programlarından faydalandırılmıştır.
Toplam yararlanıcıların yüzde 78’inden fazlasını gençler, yüzde 34’ünü ise kadınlar oluşturmaktadır. Programları tamamlayan kişilerin yüzde 48’inden fazlası işverenler tarafından istihdam edilmiştir.
Projenin ikinci bileşeni kapsamında ise; Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünün ve İŞKUR’un kurumsal kapasitesini artırmak üzere gerçekleştirilen mal ve hizmet alımları ile bu kurumların hizmet sunma yeterlilikleri geliştirilmiş, böylelikle proje faaliyetleri başarıyla yürütülmüştür.